Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Pripreme za otvaranje srednje poljoprivredne škole

Autor: Velimir Brkić

21.08.2009. 22:00
Pripreme za otvaranje srednje poljoprivredne škole

Foto: Velimir BRKIĆ



Zakon o smanjenju određenog broja općina i gradova je u proceduri. On nije nikakav bauk. U Zadarskoj županiji se provodi policentrični razvoj, dobro se radi i u županiji, gradovima i općinama i nema razloga za zabrinutost o nekakvom velikom rezu, istaknuo je Branko Kutija
Jučer je u Zemuniku Donjem na prigodan način obilježen Dan općine (Zemunik Donji, Zemunik Gornji i Smoković s ukupno 520 domaćinstava i 1.950 žitelja rasprostranjenih na 54 četvorna kilometra) koji se obilježava u povodu blagdana Kraljice Mira – kraljice Hrvata.
Prije svečane sjednice Općinskog vijeća, izaslanstva općine, zemuničke Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata i UHDDR-a položila su vijence i zapalila svijeće kod centralnog križa na mjesnom groblju Sv. Kata i kod spomen-obilježja u centru Zemunika u znak sjećanja na poginule branitelje.
Nakon uvodnog slova predsjednika OV-a Stanka Duila, načelnik Općine Josip Marušić na svečanoj sjednici govorio je o postignutim rezultatima tijekom minule godine.
– Unatoč burno popraćenim lokalnim, prvim neposrednim izborima i određenim ekonomskim poteškoćama ostvareni su brojni komunalni i infrastrukturni projekti, raspisan je natječaj za izgradnju infrastrukture u stambeno-poslovnoj zoni u Zemuniku Gornjem, sufinancirali smo sadni materijal i presadnice, dok smo stipendirali 43 studenta te sufinancirali prijevoz učenika 3. i 4. razreda srednjih škola. Osnovali smo DVD, financijski pomažemo sve udruge i sportska društva, nabrajao je Marušić.
Govoreći o kapitalnom projektu, izgradnji sportske dvorane, načelnik je nazočne upoznao da se očekuje potvrda za glavni projekt. Izgradnja pročišćivača vode je pred ishođenjem lokacijske dozvole. Slijedi priključak domaćinstava u Zemuniku Gornjem na vodovodnu mrežu, početak katastarske izmjere, izgradnja novih grobnica, sanacija divljih odlagališta, oživljavanje poslovnih zona, uređenje glavnog trga i parkirališta u Zemuniku Donjem, izgradnja trafostanice za poboljšanje niskog napona, uređenje nerazvrstanih cesta, vanjske rasvjete te ispunjenje socijalnog programa, naglasio je Marušić u svom kratkom, jezgrovitom govoru.
U svom obraćanju zadarski župan istaknuo je ulogu zračne luke i otvaranje novih zrakoplovnih linija, što je znatno povećalo broj putnika i poboljšalo turističke rezultate.
– Županijsko odlagalište otpada se sasvim neutemeljeno spominje u negativnom kontekstu. Buduće odlagalište otpada nije smetlište već moderan ekološki industrijski pogon koji će donijeti dobro cijeloj Zadarskoj županiji, istaknuo je Zrilić budući da je općinskom čelništvu poručio da pripremaju teren i potrebnu dokumentaciju za izgradnju srednje poljoprivredne škole u Zemuniku Donjem.
Saborski zastupnik Branko Kutija izrekao je čvrsto obećanje kako će u mandatu ovog općinskog čelništva u potpunosti “niknuti” nova sportska dvorana.
– Zakon o smanjenju određenog broja općina i gradova je u proceduri. On nije nikakav bauk. U Zadarskoj županiji se provodi policentrični razvoj, dobro se radi i u županiji, gradovima i općinama i nema razloga za zabrinutost o nekakvom velikom rezu. Štoviše, treba nam svima mira. Medijska naklapanja o nekakvom izvanrednom stanju u RH su sasvim netočna, zaista zlonamjerna, poručio je Kutija.
U kulturno-umjetničkom programu nastupili su KUD “Sv. Kata” i ženska klapa Kandelora. Danas, na blagdan Kraljice Mira – kraljice Hrvata i zemuničku feštu sveta misa s procesijom započinje u 10.30 sati, dok će na Sportskom centru “Usrid sela” u 21 sat započeti koncert Colonije.


KUD-u “Sveta Kata” godišnja nagrada


Na svečanoj sjednici dodijeljena su općinska priznanja i nagrade zaslužnim pojedincima i ustanovama. Godišnja nagrada dodijeljena je KUD-u “Sveta Kata”. Nagradu je preuzeo Ivan Fabijan. Općinsko priznanje je dobio predsjednik KUD-a “Sv. Kata” Marko Alvir, nadasve uspješni boćarski kadeti Antonio Bilosnić i Mateo Čanković te gornjozemunički malonogometni turnir Ronald Vrsaljko. Nagradu uime organizatora turnira preuzeo je Ivica Miljanić.
U već tradicionalnoj akciji “Biramo najuređeniju općinsku okućnicu” prvo mjesto i 3.000 kuna novčane nagrade osvojila je Nina Perić. Drugo mjesto i 1.500 kuna pripalo je više puta nagrađivanoj Ani Pinčić, a treće mjesto i 500 kuna Tihomiru Šestanu.