Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Izbor suvremenih radova mađarskih umjetnika

21.08.2011. 22:00
Izbor suvremenih radova mađarskih umjetnika


Izbor suvremenih radova mađarskih umjetnika širom otvara vrata i zadarskim umjetnicima da gostovanjem u Mađarskoj pruže svojevrsni uzvrat – Tomislav Marijan Bilosnić


U petak u večernjim satima u izložbenom  prostoru Državnog arhiva u  Zadru otvorena je izložba  “Elektrografija”, osmero  mađarskih umjetnica i umjetnika. Na otvaranju  izložbe smo imali priliku čuti  kako je nastala kao plod suradnje između Szigetvara i  Čakovca i to, preciznije, suradnje između Kulturne  udruge, Zelene Zone iz Sigeta te Zrinske garde iz  Čakovca. U Zadru je izložba  gostovala zahvaljujući inicijativi HDLU-a Zadar.
Na svečanom otvaranju  izložbe osim Mihaela Štebiha iz Zrinske garde i Sandora Bataia, mađarskog umjetnika dobrodošlicu je kao  domaćin umjetnicima i publici poželio Tomislav Marijan Bilosnić, zadarski  književnik i umjetnik:
– Velika mi je čast što me  ispred HDLU-a Zadar pripala čast uputiti nekoliko riječi u povodu ove izložbe od  večeras dostupne i zadarskoj  javnosti. Izložba je nastala u  sklopu međugranične suradnje Hrvatske i Mađarske.  Moram izraziti zahvalnost  što je Zadru pripala čast primiti ovu vrhunsku umjetničku manifestaciju. Izbor  suvremenih radova mađarskih umjetnika širom otvara  vrata i zadarskim umjetnicima da gostovanjem u  Mađarskoj pruže svojevrsni  uzvrat.
Inače, riječ je o izložbi na  kojoj su predstavljeni radovi  izrađeni u nas relativno nepoznatoj tehnici elektrografije. Više o toj tehnici doznali  smo iz opširnog teksta u katalogu ove izložbe kojeg je  napisao dr. Winkler Ferenc:  „Elektrografija je slikovna  umjetnina koja se stvara  primjenom elektroničkih  uređaja – stroja za fotokopiranje, računala, skenera ili  telefaxa. Na taj način  stvaraju se temelji slike na jedinstvenoj svojstvenosti  uređaja koji ne nalikuje na  ostale tehničke mogućnosti.  Znači, uloga tehnike prekoračuje posredničko-reproduktivnu ili umnožnu funkciju. Finalni proizvod je jedna slika, serija slika, varijante, stranice, „proizvodi”, jednog izvanrednog specifičnog procesa. U tom procesu umjetnik koristi elektroniku kao sredstvo, digitalizaciju kao metodiku, a  platno kolaža i ostale tehnike kao ekran, ali ne samo  njegovo platno nego praktički i vlastite mašte u istom  procesu. Proces stvaranja, s  obzirom na njegovu bit,  sličan je procesu tradicionalnog likovnog stvaranja.”
Izložba na kojoj su zadarskoj likovnoj publici svoje  radove predstavili Sandor  Batai, Andras Bohar, Agnes  Haasz, Peter Herendi, Borbala Kovats, Edit Sandor,  Balint Szombathy i Maria  Teller u izložbenom će prostoru DAZd-a biti otvorena  do 15. rujna.