Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Tradicionalna kola i napjevi oduševili publiku

21.08.2011. 22:00
Tradicionalna kola i  napjevi oduševili  publiku


U okviru Kulturnog ljeta općine Novigrad 2011., u organizaciji klape Težaci u petak je u Paljuvu šesti put održana Večer klapske pisme i poezije. Oko 1.000 ljudi iz cijele općine Novigrad i šireg područja okupilo se na paljuškom igralištu sa željom da čuju stare i nove klapske pjesme i stihove. Na pozornici su se s dvije pjesme izmijenjivale klape Asseria iz Benkovca, Bibinje iz Bibinja, Koporan iz Poličnika, Kožino iz Kožina, Ponistra iz Crnog, Drniš iz Drniša, ženska klapa Kandelora iz Zemunika te klapa – domaćin Težaci.
Program je vodila Vesna Matešić koja je za svako mjesto iz kojeg dolaze izvođači ispričala zanimljivu crticu iz povijesti, nešto “nepoznato o poznatom”. Dio duha svakog mjesta u Paljuv su sa svojim stihovima donijeli i pjesnici. Tako je Ante Sikirić iz Bibinja nasmijao publiku s pjesmama Kondut i Klobuk, Anka Birkić iz Murvice je u svojoj pjesmi “opjevala” tipično seosko ogovaranje, a Nikola Marinović, koji ujedno i pjeva u klapi Koporan iz Poličnika, recitirao je pjesmu Kantuni. Zvonko Čulina iz Pridrage recitirao je pjesmu o voljenom mjestu koju je napisao u vrijeme kad je živio u Njemačkoj, a o rodnom Paljuvu kroz stihove je govorio Mladen Baraba. Publiku je oduševio i pjesnik Slavko Čulina iz Pridrage.
Sve je uveličao i nastup ženske udruge Kveštura iz Dikla koja je prezentirala tradicionalna kola i napjeve.
Članovi klape Težaci i njihova voditeljica Tatjana Jergan Botunac svim su izvođačima podijelili prigodne darove.
Lijepa atmosfera je vladala cijelu večer, a sve se završilo zajedničkom izvedbom pjesme “Croatio, iz duše te ljubim” i gromoglasnim pljeskom publike.