Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Modrićeva forma gorući problem

Autor: Marko Cvijanović

21.08.2012. 22:00
Modrićeva forma gorući problem

Foto: FAH



Ljetna “sapunica” u vidu transfera iz Tottenhama u madridski Real i neki osobni principi Luku Modrića koštali su optimalne forme na početku nove natjecateljske sezone. Za koju god momčad igrao
Danas točno u podne novi  izbornik hrvatske nogometne reprezentacije, Igor Štimac, objavit će imena igrača  za predstojeće prve utakmice kvalifikacijskoga ciklusa  za Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine protiv Makedonije (Zagreb, 7. rujna) i  Belgije (Bruxelles, 11. rujna). Iako će doživjeti svojevrsne promjene, popis kandidata neće se značajno promijeniti u odnosu na onaj  uoči nedavne prijateljske  utakmice sa Švicarskom u  Splitu.
Doduše, jedno će  ime, po svemu sudeći, privući pažnju hrvatske javnosti. Sve sugerira da će se na  Štimčevom prvom popisu  igrača pred utakmice od visokoga rezultatskoga  značaja naći “zaboravljeni”  Mladen Petrić, preporođeni  golgeter, koji je sjajno otvorio premierligašku sezonu  dvama premijernim pogocima i asistencijom za Fulham  koji je u prvom kolu Premiershipa svladao Norwich  5:0. Petrić još uvijek čeka  svojevrsni “jubilarac” u reprezentaciji (45. nastup), još  od 29. ožujka prošle godine  kada je u prijateljskoj utakmici s Francuskom u St. Denisu posljednji put navukao  kockasti dres.
Jača konkurencija
S obzirom na neslavnu  avanturu uže obrane u poljudskom debaklu protiv Švicaraca, moguće je da u  Štimčevom rokovniku za  predstojeće utakmice s Makedonijom i Belgijom i na  neke svijetle trenutke Josipa  Šimunića u modrom dresu,  može se očekivati i pozivanje jednog od senatora među  “kockastima”. Iza Šimunića  je neslavno razdoblje u reprezentaciji, prožeto osobnim razočaranjima uslijed  činjenice da nije odigrao ni  minutu na poljskoj europskoj smotri, a, shodno tome,  i žestokim medijskim  obračunom s bivšim izbornikom Slavenom Bilićem.  Ovisno o tome hoće li za  predstojeće akcije pozvati  veći (23 i više) ili manji (22)  broj igrača, na novom  Štimčevom popisu hoće ili  neće biti mjesta za hrvatske  prvoligaške stopere Marija  Maloču i(li) Darija  Kneževića.
Koliko god Šimunić i Petrić pojačali konkurenciju u  momčadi uoči važnih kvalifikacijskih ispita, Igor Štimac u prvom je redu zaokupljen igrom koja uopće nije obećavajuća pred početak  kvalifikacija. Objektivno,  najveći Štimčev problem je  Luka Modrić, kojega su ljetna “sapunica” u vidu transfera iz Tottenhama u madridski Real i neki osobni  principi koštali optimalne  forme na početku nove natjecateljske sezone. Za koju  god momčad igrao. Samo  Luka zna zašto se tijekom  srpnja više putao okupao u  Zadru nego odradio treninga  s Tottenhamom i na taj način  novom izborniku otežao pripremu prvih utakmica natjecateljskoga karaktera. Tim  više što igra momčadi u svakoj utakmici ovisi o Lukinom nadahnuću i iznimnoj  kvaliteti.
Sačuvati svježinu
Zlobnici će reći da Luka  Modrić premalo daje u odnosu na ono što se od njega  očekuje. Jučer i danas u reprezentaciji i Tottenhamu,  sutra u Realu. Uostalom, u  domovini još uvijek sluša  kritike o reprezentativnim  nastupima ispod svojih objektivnih vrijednosti, zbog  kojih je Florentino Perez  spreman Spursima iskrcati  četrdeset milijuna eura.  Činjenica jest da Modrić nije  “match winner”, ali njegovi  treneri bez njega ne mogu  početi utakmicu od rezultatskoga značaja. Uglavnom  svi. Mourinho nikad ne dozvoljava da igrači budu ispred  momčadi. Činjenica je i to da  Modrićevi statistički argumenti ne ruše s nogu, ali  Luka je jedan od rijetkih  igrača na svijetu koji znaju  jednim potezom promijeniti  raspored svoje i suparničke  momčadi. Štimac, međutim,  mora puhati na hladno u  Modrićevom slučaju. Do te  mjere da čak razmišlja odmarati Luku u utakmici protiv Makedonije i sačuvati  ono malo njegove svježine za  možda ključnu utakmicu s  Belgijom u Bruxellesu. U  tom slučaju može se očekivati nešto defanzivnija  Eduardova uloga na desnoj  strani veznoga reda u klasičnom 4-4-2 sustavu. S obzirom na važnost dvoboja s  Belgijancima, Luka će sigurno osvanuti u momčadi od  prve minute, a u istoj formaciji Srna će dobiti nešto  ofenzivniju ulogu.