Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

“Sve za Hrvatsku” hrvatskog Bonda Borne Viteza

Autor: Velimir Brkić

21.08.2012. 22:00
“Sve za Hrvatsku” hrvatskog Bonda Borne Viteza

Foto: Velimir BRKIĆ



U kroatiziranom Bondu pozornost treba obratiti na dijaloge, u čemu je Vukić majstor. Autor daje maha mašti i stvara akcijski triler snažnog naboja, trikovima, bjesomučnih vožnji, bondovskog ronilačkog upada na jahtu…
Drago mi je, Vitez. Borna Vitez, rečenica je kojom završava drugi roman 38-godišnjeg Zdravka Vukića iz Našica naslovljen “Borna Vitez; Sve za Hrvatsku”, koji na 130 stranica krije politički triler o Domovinskom ratu i Drugom svjetskom ratu, tajnim službama u Hrvatskoj, priču o sprezi politike i kriminala, ali i o zaštiti nacionalnih interesa.
Serija filmova o slavnom tajnom agentu 007, kojeg je prije točno 50 godina stvorio poznati britanski pisac Ian Fleming, a u filmu vrhunski utjelovili legendarni glumac Sean Connery, sir Roger Moore i drugi, inspiracija je za Vukićevog Bornu Viteza, hrvatsku inačicu Jamesa Bonda.
Zdravko Vukić piše u najboljoj maniri kriminalističko-obavještajnih romana. Dok originalnog Bonda nepogrešivog, pouzdanog, najpoznatijeg agenta na svijetu smještaju u egzotična mjesta zemlje gdje se bori protiv neprijatelja, isprva s Rusima a potom sa psihotičnim teroristima koji su globalna opasnost, Vukićev agent mora onesposobiti one čija velika mržnja prema Hrvatskoj i Hrvatima traje iz Domovinskog rata i Drugog svjetskog rata.
U jedinstvenoj knjizi Zdravko Vukić, čiji je djed iz Podgorja, Tribnja i velebitskih zaselaka koji su u Drugom svjetskom ratu i poraću dali 121 žrtvu, trbuhom za kruhom doselio u Čačince, nedaleko Orahovice i Našica, djeluje na promicanju ljudskih i domoljubnih vrijednosti. Domoljublje nema cijenu i ono se ne može platiti, a to potvrđuje i prva knjiga o Borni Vitezu “Operacija Slavonija” i nedavno izdana “Sve za Hrvatsku”.
Njegov agent Borna Vitez mlađi je čovjek, dragovoljac Domovinskog rata, naočit i vješt, opskrbljen kompaserijom koju nudi moderna tehnologija, hrabar i odlučan. Sve je tu: ljubakanje, izlazi iz beznadnih situacija, munjevit. S dozvolom za ubijanje, zavođenjem ljepotica i spašavanjem Hrvatske Borna Vitez u novoj pustolovini je opasan i bez milosti i to na lokacijama u Zadru, Biogradu na Moru, Starigradu i na otoku Ugljanu.
U kroatiziranom Bondu pozornost treba obratiti na dijaloge, u čemu je Vukić majstor. Autor daje maha mašti i stvara akcijski triler snažnog naboja, trikovima, bjesomučnih vožnji, bondovskog ronilačkog upada na jahtu, dramatičnih letova helikopterom, zabava, zavođenja, bitaka i obrata koja slijede pravila žanra suvremenog špijunskog i kriminalističkog romana. Ispričati sadržaj romana bilo bi pogubno po autora i buduće čitatelje. U knjizi se naime pojavljuju stvarna i izmišljena imena.
Točno kaže pisac predgovora Ivan Vekić, ratni ministar unutarnjih poslova RH: “Možda ni sam autor nije svjestan da je izmislio vrlo malo. To mogu posvjedočiti mnogi čitatelji nakon što pročitaju knjigu, a to jamčim i ja koji o tome ipak štošta znam.”
Zdravko Vukić rođen je 1974. godine u Našicama gdje završava osnovnu školu i jezičnu gimnaziju. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Osijeku, i stekao zvanje stručnog specijalista javne uprave. Bio je suosnivač i glavni urednik strip-magazina “Vitez”, predsjednik Hrvatskog saveza mladeških udruga, predsjednik Mladih hrvatskih liberala i košarkaškog kluba Našice.
Obnašao je dužnost vijećnika Gradskog vijeća i člana Gradskog poglavarstva Grada Našice. Bio je potpredsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije, a i danas je županijski vijećnik.