Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Najbolji hrvatski mladi pisci na jednom mjestu

Autor: Z L

21.08.2013. 22:00
Najbolji hrvatski mladi pisci na jednom mjestu


Krajem kolovoza u organizaciji udruge zadarskih pisaca ZaPis u suradnji s Kućom kreativnog pisanja u Splitu i Centrom za kreativno pisanje u Zagrebu odvija se treća inkarnacija Ljetne škole pisanja u Staroj Sušici


Koncept ljetnih škola ili ljetnih kampova uvijek je nosio određenu prednost u mogućnostima umjetničkog usavršavanja u usporedbi s klasičnim tečajevima ili radionicama kakve se organiziraju tijekom godine, obično u večernjim satima, nakon što osoba završi svoje dnevne obveze. Ljetna škola znači izmještanje iz uobičajenog prostora djelovanja, pa odlazak na kakav otok ili osamu, na najmanje tjedan dana u kojima će nestati svih uobičajenih svakodnevnih problema i okupacija, i time omogućava potpuno posvećivanje svrsi škole. Ljetna škola pisanja u Staroj Sušici koristi sve prednosti ovog koncepta i time svojim polaznicima, prije svega, nudi avanturu.
Iako Ljetna škola pisanja u Staroj Sušici postoji još od 2011. ove godine prvi put u organizaciji sudjeluje i udruga zadarskih pisaca ZaPis. ZaPis već nekoliko godina kontinuirano radi i pridonosi osmišljavanju književnog života Zadra i Zadarske županije, a projektom Škole pisanja u Staroj Sušici dokazuje puno veće ambicije.
Ljetna škola pisanja održava se u Dvorcu Stara Sušica, bajkovitom zdanju napravljenom na temeljima dvorca Frankopana iz sedamnaestog stoljeća. Dvorac je na prijelazu u dvadeseto stoljeće restauriran u romantičnom duhu svog vremena i danas je divan ukras Gorskog kotara, okružen divljim šumama i livadama. Upravo se ovaj prostor pokazao savršenim za školu pisanja, jer omogućuje sudionicima sve potrebno: blizinu prirode i mogućnosti sjajnih izleta te prostor i infrastrukturu cijelog dvorca, koji uključuje, puni pansion, konferencijsku dvoranu u dvorcu, ali i natkrivene i uređene prostore oko dvorca.
U sedam dana trajanja škole polaznici će proći kompletan tridesetsatni program radionica, pisati zadaće i družiti se u idealnom ambijentu, bez smetnji i uplitanja vanjskog svijeta. Zamišljena kao mjesto na kojem će se moći okupiti entuzijasti iz cijele države, ljetna škola pisanja u Staroj Sušici se već dokazala kao savršena kombinacija mistične atmosfere i kreativnog poticaja, te nastavlja uspješnu tradiciju i ovo ljeto uz još bogatiji i inventivniji program.
Stara Sušica, udaljena samo dva sata vožnje od Zadra (a oko sat od Zagreba i Rijeke), postat će tako krajem kolovoza (25. kolovoza do 1. rujna) i simbolički književni centar Hrvatske, smješten u samom srcu Gorskog kotara.