Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Ryanair je doveo turiste koji drugačije nikada ne bi vidjeli Zadar

Autor: Damir Maričić

21.08.2013. 22:00
Ryanair je doveo turiste koji drugačije nikada ne bi vidjeli Zadar

Foto: Zvonko KUCELIN



Ovo je jedinstven razvojni projekt u državi, pod okriljem HTZ-ova modela, u kojem smo na području zadarske regije i lokalnih samouprava iskazali razvojno zajedništvo i kooperativnost, a što ćemo vjerujem razvijati i ubuduće, kazao je župan Zadarske županije Stipe Zrilić u svojstvu predsjednika Turističke zajednice Zadarske županije na svečanom potpisivanju ugovora o udruženom oglašavanju na stranicama Ryanaira, koji obuhvaća 50-ak subjekata s područja Zadarske županije koji svojom participacijom osiguravaju zatvaranje financijske konstrukcije.
Okupljenima su su obratili i direktor TZ Zadarske županije Ive Dunatov, koordinator i uz Katicu Pupić Bakrač, direktoricu Zračne luke, nositelj konsolidacije projekta na ovoj razini te dogradonačelnik Zadra dr. Zvonimir Vrančić kao pojedinačno najjači dionik od lokalnih samouprava. Nazočni su bili i gradonačelnici i načelnici, kao i direktori/ce svih mjesnih turističkih zajednica.
Time je okončano višemjesečno dogovaranje i raspodjela obveze uplate sredstava u ovom projektu te potvrđeno da regija ima snage i zajedništva da u kriznim vremenima osigura dostatna sredstva za nastavak uspješnog posla koji je umnogome izmijenio ovdašnje turističke brojke i potencijale. Ryanairov ugovor o letovima na Zadar, otkako je sklopljen pred sedam godina, prati ugovor o oglašavanju na njihovoj web stranici. Reklama za ta dva početna leta iznosila je 140.000 eura, a sadašnji ugovor, kada Ryanair u Zadar leti iz 16 gradova Europe, te ovdje ima bazu i stacioniran zrakoplov s 40-ak članova osoblja, težak je 1,4 milijuna eura, odnosno 10,65 milijuna kuna.
– Ryanair će letjeti od 5. studenoga. Do sada smo u Zračnoj luci imali 317.000 putnika uz rast od 27 posto, a rast će nas dovesti nadomak pola milijuna  putnika do konca godine. Sa 16 destinacija najveći dio tog prometa osigurava Ryanair. Sve to omogućeno je koordiniranim i integralnim nastupom ovdašnjih subjekata, rijetko viđenim u drugim sredinama, kazala je direktorica Zračne luke Katica Pupić Bakrač.
Dogradonačelnik Zvonimir Vrančić na najbolji je način sažeo važnost ovog ugovora:
– Kada se 2007. prišlo ovom projektu, nije se ni slutilo kakve će razmjere ovaj razvojni projekt doživjeti. Takvo zajedništvo ga je osiguralo i razvijat ćemo ga i dalje. Njime dovodimo određen broj gostiju, ali i ulažemo u marketing zadarske turističke regije i njeno brendiranje. Imamo stalan razvoj Zračne luke, goste koje prije nismo imali i turizam u vremenu u kojem smo ga prije malo imali, s naglaskom na efektima predsezone i posezone. Mislim da je na našim prethodnim susretima i dogovorima ispravno kazano da je ovo poslije Gaženice naš najvažniji razvojni projekt, istaknuo je Vrančić.