Ekonomija i ideologija

Slika korisnika admin

Premda su političari i tijekom ljetnog raspusta tu i tamo otvorili usta, tek će ih jesen dobro razvikati i posvađati, inspirirati za obećavanje kula u oblacima, no teško da će građani moći vidjeti obnovu urušene ekonomije.

U prilog tome govori stalno optimistično najavljivanje rasta BDP-a i zamah investicija, ali to nikako da se i dogodi. No, ne odustaju ni vladajući ni oporba u upornom uvjeravanju kako samo oni imaju recept za sada već predugu krizu, iritirajuću recesiju. Koliko još mogu ti sladokusci vlasti imati obraza i snage zaglupljivati svoje građane koji trebaju povjerovati kako su zapravo slijepi jer sami ne vide da na bolje ide?!

Političarima ovakvog kova, kako se moglo i do sada vidjeti i čuti, puno bolje ide ideologija od ekonomije pa bi i oni najradije da te proklete recesije nema ili da se sama izgubi jer oni joj, nabrušeni na teme iz prošlih vremena za koje su odlično potkovani, ne znaju stati na kraj. Teško je to poglavlje, proračun su milijarde, brojke, mora ih se svesti u održive okvire, a lakše je dodavati i oduzimati, dozirati čašicu po čašicu ideološke žive vatre nego namaknuti milijarde dok „gori pod nogama".

Rebalans visi nad glavom Vladi Zorana Milanovića, a trenutačno je u fokusu mini porezna reforma koja se mora do kraja definirati i to na način da građani povjeruju kako u gospodarskom beznađu oko sebe nekoliko stotina kuna više u džepu znači neodoljiv zov na potrošnju, nakon niza godina štednje i ofucanog „stezanja remena".

Istina, građanima će dobro doći svaka kuna više, no ako je to dio zamašnjaka za pokretanje gospodarstva zašto se do sada čekalo s ovom „izdašnošću"? Nije li u svom očajnom spašavanju mrvica nekadašnjeg velikog komada povjerenja građana, Vlada odlučila povući potez koji se kako god rezultirao, doima pozitivno?

Puno je toga SDP pokvario da bi se sada mogao brzo iskupiti, a HDZ kao politička alternativa iz komotne opozicije kritizira sve zadržavajući pravo da svoje velike planove i projekte objavi u pravo vrijeme. Ali i toga su se građani naslušali do sada pa je veliko pitanje hoće li se nešto bitno drugačije po pitanju izlaska iz recesije izvući i iz tog zasukanog „desnog rukava".

Zapravo je sve očitije da smjenjivanje dviju dominantnih političkih opcija na vlasti, dok su treće opcije još nejake, pogubno za ukupnu političku scenu jer se teško može dogoditi kvalitativni iskorak i motivirajuća politička konkurencija, natjecanje u podilaženju građanima i dizanju standarda. Današnje vrijeme od političara zapravo traži da budu više ekonomski vješti jer bi onaj tko pronađe formulu za rješenje dugogodišnje recesije nesumnjivo postao politički junak.

Misli o ekonomski i politički bremenitoj jeseni morale su se zavrtjeti po glavi eliti iz Banskih dvora na povratku s godišnjih odmora, ali i predvodniku oporbe, šefu HDZ-a Karamarku, koji gurajući svoju kandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović na putu prema Pantovčaku neće propustiti niti jednu priliku da „ošine" vladajuće.

I Kolinda Grabar Kitarović neustrašivo izjavi da se nikoga i ničega ne boji i da je spremna na prljavu, štoviše, podlu kampanju. O takvoj kampanji uglađeni predsjednik Josipović reče, pak, da ne zna ništa.

Ako oni i budu izbjegavali podlosti, njihovi nabrušeni stranački „ratnici" neće.

Ipak, kako u današnje vrijeme zabrinjavajuće recesije ne bi potpuno promašili temu, svi će s vremena na vrijeme isticati kako im je prioritet ekonomija, a "zapalit će" ih, nažalost, tek ideologija.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno