Zemunik ostao bez 1,7 milijuna kuna od komunalne naknade za vojarnu

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ

Dan Općine Zemunika Donjeg koji se obilježava u povodu blagdana Kraljice mira - Kraljice Hrvata i svečana sjednica Općinskoga vijeća jučer su bili prigoda da načelnik Ivica Šarić nabroji poteškoće s kojim se susreće, da pohvali sa svime što su ostvarili u zadnjih godinu dana te da najavi nove projekte, koji bi trebali osnažiti kvalitetu života ovog kraja.

- Nažalost, živimo u vremenu ekonomske krize iz koje se već godinama ne možemo izvući, ali isto tako živimo u vremenu kada središnja vlast nema nimalo razumijevanja za male općine, čega smo svakodnevno svjedoci, kazao je Šarić.

- Evo upravo jučer, prekjučer je izišao novinski članak da Vlada planira smanjiti porez na dohodak, a porez na dohodak je prihod jedinice lokalne samouprave. Dakle, nama se smanjuju prihodi, a da nas nitko ne pita za mišljenje, potužio se Šarić.

Pritom je dodao kako im se istovremeno raznim zakonskim odredbama nameću nove obveze koje su dužni izvršavati (reciklažna dvorišta, zeleni otoci...).

- I nije to prvi put, na samom početku mandata bivši ministar Linić također je smanjio porez na dohodak, a istovremeno je podigao PDV na 25 posto, a PDV je prihod državnog, dok je PND prihod našeg proračuna. Samo tom odlukom proračun Općine Zemunik je uskraćen za oko 700 tisuća kuna, ustvrdio je Šarić.

U međuvremenu su im, kaže, ukinuti prihodi od priključaka na vodne komunalne građevine, te ono što ih najviše boli, i prihod od komunalne naknade za Vojarnu Zemunik, čak 1,7 milijuna kuna godišnje.

- Usprkos svemu tome, mi se ne damo baš tako lako, tako da se i danas na području naše općine odvija katastarska izmjera i obnova zemljišnih knjiga u vrijednosti od 8,6 milijuna kuna. Dosad je realizirano 2,4 milijuna kuna radova, potpisano je 1.100 ugovora, a očekujemo barem još 300 do 400, naglasio je načelnik Šarić.

Nazočnima se obratio i zadarski župan Stipe Zrilić koji je istaknuo kako je sadašnja državna vlast 2000. godine htjela zatvoriti Zračnu luku koja danas ostvaruje 500.000 putnika godišnje i očekuje proširenje sletne piste za 30 milijuna eura.

Sjednicom je predsjedao predsjednik OV-a Jure Fabijan. Za svečani ugođaj se brinula klapa Kandelora i KUD Sv. Kata.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika glas istine
Očigledni dokaz novinarskog žutila, jada, bijede od novinara koji u naslovu spominje; "Zemunik ostao bez 1,7 milijuna kuna od komunalne naknade za vojarnu", a u ostatku teksta ni slovca o tomu.
Slika korisnika glas istine
sory Lapsus calami - greška u pisanju;