Maša Mitrović i ove godine je pobjednica Prisnac festa koji se u subotu, po sedmi put održao u Zelengradu. Ocjenjivački sud u sastavu Radoslav Bobanović, Dinko Mitrović, Željko Zrilić i predsjednik Marijan Vrkić ove su godine pred sobom imali sedam izložbenih primjeraka koji su, netom nakon njihova ocjenjivanja, nestali u zalogajima gostiju ispred nekadašnje škole u Zelengradu.
No na proglašenje pobjednice, moralo se pričekati neko vrijeme jer je glavna nagrada, koza, uspjela i ove godine pobjeći pa su se za njom u potragu dali najbolji momci Bukovice. Na kraju je koza ipak stigla na pozornicu gdje ju je Maši Mitrović uručio gradonačelnik Obrovca Ante Župan. Silazeći s pozornice, Župan je dodao u prolazu: “Ovo je kontrolirani kaos!”
Čuvši to, veseli predsjednik organizacijskog odbora Ivica Mitrović kroz smijeh je ustvrdio kako nekako i izgleda kaotično, ali je istovremeno sve na svom mjestu kako bi gosti duge dane nakon ovog događaja, mogli prepričavati razne dogodovštine.
Prisnac fest u organizaciji Zavičajnog kluba “Janko Mitrović” najveće je, isključivo, pučko veselje. Značajniji događaj je samo blagdan Sv. Ivana Glavosijeka u Medviđi.
Glavni događaj Prisnac festa, uz popratnu zabavu, ipak je ocjenjivanje prisnaca. Predsjednik ocjenjivačkog suda Marijan Vrkić ove godine nije bio zadovoljan prisnacima koji su prispjeli na ocjenjivanje. Štoviše, ustvrdio je da su svake godine sve lošiji i lošiji što je velika šteta jer se radi o najdrevnijem poznatom kolaču na svijetu. Naime, prisnacom su stari Grci častili svoje zastupnike u skupštinama kad bi nakon dugotrajnog vijećanja konačno donijeli prave odluke.
– Primijetili smo da je donja kora kod mnogih ovogodišnjih prisnaca nedovoljno ispečena jer nije dobro ugrijan komin. Kad se dobro ispeče donja kora, kriška prisnaca ne lomi se u rukama. Tako odrezana kriška davala bi se djeci koja u stara vremena nisu mogla sjediti sa starijima za stolom, pa su morali jesti što se ono kaže, iz ruke. Na drugu stranu, vidi se da u prisnacu fali tzv. kukuruzovo brašno osam redi. Riječ je o najkvalitetnijem kukuruzu, bogatom vitaminima A. Sir mora biti svjež, ali ne kiseo i mek. Po mogućnosti treba biti škripavac, star 3-4 dana, izrezan na fetice. Od jaja koja se upotrebljavaju treba odvojiti bjelanjak. Žutanjkom treba namazati gornji dio prisnaca koji ne smije prelaziti debljinu 3 centimetra. Ne smije se upotrebljavati vrhnje, nego skorup koji ima masnoću i aromu. Nikako, ponavljam nikako, se ne smije upotrebljavati vanilin šećer, govorio je između ostalog Marijan Vrkić.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Premier liga
VIDEO Lider Arsenal pregazio Chelsea s čak pet komada! Pogledajte golove
Nogomet
Nogomet
Tudorov Lazio slavio u uzvratu, ali Juventus ide u finale Kupa Italije
Nogomet
Pojačanje u uredu
Borussia Dortmund u klupskoj legendi pronašla novog glavnog direktora kluba
Zadar
PRIRODOSLOVNO-GRAFIČKA ŠKOLA
EKO DANI Drvo nade i biografija vode simboli ekoloških izazova
Scena
posebno iznenađenje
Jelena Rozga doživjela emotivan trenutak na pozornici
Nogomet
TRENER MLAĐIH KATEGORIJA
Zadarski trener Patrik Puljić o borbi s bolešću: ‘Najteža faza bila je suočavanje s dijagnozom…’
Crna Kronika
NAPAD
TEŽAK NAPAD U VIRU: Staklenom bocom i fizičkom snagom udario 53-godišnjakinju, ozlijeđena je
Zadar
velika promjena
NOVI KONCEPT Od sljedeće godine uvodi se devetogodišnje obrazovanje. Evo kako će funkcionirati
Zadar
NIZ ŠALJIVIH KOMENTARA
NASUPROT FOŠE: Mnogi se sprdaju s cipelicama ‘zadarske Pepeljuge’: ‘Da znam tko je princ…’
Nogomet
HRVATSKI REPREZENTATIVAC