Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zlatna luka servirala “zlatni” brudet

21.08.2016. 22:00
Zlatna luka servirala “zlatni” brudet


 Miris brudeta širio se u noći sa subote na nedjelju u Sukošanu na osmoj po redu “Brudetijadi 2016.” koju su za domaće i furešte organizirale i financirale Općina Sukošan i Turistička zajednica.
Ako je suditi po praznim loncima u kojima se pripremao brudet i ispijenim litrama vina, kojima je nekoliko tisuća nazočnih gasilo žeđ u Sukošanu, usprkos istovremenog zadarskog dočeka zlatnih jedriličara Šime Fantele i Igora Marenića, sigurno se može reći kako je i ovogodišnja sukošanska “Brudetijada” uspjela.
– U brudet je uloženo veliko znanje kuhara koje se prenosi s generacije na generaciju, kazala je Mirjana Nadinić Veleslavić.
Lijepa su bila saznanja kako u slovenskoj Brestanici kod Krškog ima kapela sv. Kasijana, nebeskog zaštitnika sukošanske župe. Belizar Dujec iz slovenskog Črnomelja bio je meštar brudet ekipe Dječji raj koji već godinama sa suprugom i kćeri dolazi u vikendicu na Dječjem raju.
Nije bilo lako ocjenjivačkom sudu na čelu s našim poznatim gatronomskim meštrom Renatom Kraljevom, između deset brudeta odabrati koji je najbolji, po okusu, mirisu, gustoći, prezentaciji i izgledu. Stoga su se koncentrirano i pažljivo kušali svi brudeti.
Grand prix, veliki pehar i novčana nagrada otišla je ekipi ovdašnjeg KUD-a Zlatna luka na čelu s Majčinom, Mirom Krasonjkom i Nedom Kalićkom. Drugo mjesto, pehar i novčanu nagradu izborila je ekipa Angelus s Lorenom i Antoniom Rašinom iz Draga te Vesnom i Marinkom Palekom iz Zadra. Trećeplasirani su bili Morski vuci s Denisom Dudom, Damirom Skedom i Cukijem Karaganjom.
U žiriju su bili Renato Kraljev, vrsna kuharica Miluška Zelantov iz Sv. Filipa i Jakova i meštr Mile Jurjević iz zadarske MIT-medije, te domaće snage Božidar Dijan, Mojmir Torbarina, Vedran Dević i Vele Brkić. Za najveseliju ekipu proglašen je Pišmolj predvođen Andrijom Smolom i Antom Paukom.