Jedan požar se smiri, na drugom mjestu se razbukta

Slika korisnika valentinam
Ne prestaje borba s vatrenom stihijom na benkovačkom području
Hidranti su ovdje, ali od njih nije bilo koristi jer su zatvoreni zbog krađe vode. Vatrogasci iz Ivanić Grada koji su tu bili nisu znali kako se spojiti na ovaj hidrant, a lokalnih vatrogasaca nije bilo. Snabdjevali smo ih vodom iz cisterne, ali su morali ići i u Stankovce po vodu, priča mještanin Pristega
Zvonko KUCELIN
Izgorjelo je nekoliko nedovršenih i nekorištenih kuća

Iza vatrogasaca, ali i mještana benkovačkog zaleđa, gdje  požari ne jenjavaju već dva dana, teška je i neprospavana noć.

U noći s ponedjeljka na utorak najkritičnije je bilo u Pristegu gdje je  vatra zaustavljena nadomak kuća. Tijekom jutra vatra se ponovno  rasplamsala u Pristegu, u minski sumnjivom području te je zahvatila  dvije napuštene kuće.

U Pristegu su tijekom dana dežurali vatrogasci iz Vukovarsko- srijemske županije koji su u ponedjeljak poslijepodne krenuli put Dalmacije.

- U Pristegu je dramatično. Malo se smiri situacija, a kako zapuše tako  se vatra ponovno rasplamsa. Od sedam ujutro smo ovdje. Do daljnjega  ostajemo ovdje, a kako vjetar jača, vatri nema kraja. Najvažnije je zaštiti  građevine, kuće i ljude, rekao je Kristijan Barišić iz vatrogasne postaje  Vukovar odmahujući rukom kada smo ga upitali za umor.

Zračne snage od ranog su jutra upućene na požarišta diljem Dalmacije.

Oko podneva ponovno se rasplamsao požar kod Pristega, a čule su se i  detonacije mina. Iz zraka je vatru koja se, kako je vjetar puhao, približavala kućama, gasio jedan air tractor, a kasnije kako su se u okolici  rasplamsavali požari kod Lisičića i Vrane, tako su kanaderi i air tractori  djelovali na više strana.

- Vatrogasci su noćas u Pristegu odradili vrhunski posao. Puhala je jaka bura, prebacivalo je na sve strane, priča jedan mještanin Pristega, a  drugi se nadovezao kako su se i sami mještani organizirali u obrani  kuća.

- Još da su nam dali brentače, mogli smo više pomoći. Imali smo samo  jednu brentaču. Traktorom smo vatrogascima vozili vodu jer bušotina je  bilo dok je bilo struje, no od Vodovoda ništa. Hidranti su ovdje, ali od  njih nije bilo koristi jer su zatvoreni zbog krađe vode. Vatrogasci iz Ivanić  Grada koji su tu bili nisu znali kako se spojiti na ovaj hidrant, a lokalnih  vatrogasaca nije bilo. Snabdjevali smo ih vodom iz cisterne, ali su morali  ići i u Stankovce po vodu. Sve je to otežalo gašenje, priča mještanin.

Situacija u okolici Benkovca mijenja se iz minute u minutu, ovisno o  jačini i smjeru vjetra. Jedan požar se smiri, na drugom mjestu se razbukta i tako u krug.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4.5 (2 glasova)