Nedostaje nam brendiranost usluge koja bi nas razlikovala od drugih

Slika korisnika valentinam
Poznati turistički vodič Šime Botica o Zadru kako ga vide naši gosti
Autor: 
U poslu turističkog vodiča, kojim se bavi već gotovo 20 godina, Šime je imao prilike upoznati ljude iz doslovno svakog kutka svijeta, a preko njega - oni upoznaju Zadar
Arif SITNICA
Šimu se s različitim grupama turista svakodnevno može vidjeti po gradu kako uvijek jednako nadahnuto priča o Zadru

Dosadašnje iskustvo uči me da kvaliteta ponude i razina usluge generiraju i strukturu gostiju koji nam dolaze, a mislim da bi nam se ponuda trebala bazirati na kulturnom i gastro-turizmu. Do sada, u ovom poslu turističkog vodiča kojim se bavim već gotovo 20 godina, imao sam prilike upoznati ljude iz doslovno svakog kutka svijeta - svih kontinenata i država - od Aljaske do Novog Zelanda i mislim da Poluotoku krucijalno nedostaju mali, butici - elitni, brendirani dućani i mali restorani i konobe s autohtonom dalmatinskom spizom - priča Šime Botica vlasnik turističke agencije i turistički vodič.

- Zadar je fascinantan grad i zbog svoje turbulentne prošlosti i zbog lokacije, svega. Ja sam u Zadar beskrajno zaljubljen i kada vodim goste po gradu, nastojim im pokazati sve one znamenitosti koje imamo, ali im otkriti i naš mentalitet i dušu grada. Želim im ispričati sve o Zadru i kao religijskom, kršćanskom središtu kroz povijest. Ali, obavezno ih odvedem i na pijacu jer Zadar se mora i kušati. Odvedem ih da probaju i paški sir i kušaju maraschino - nastavlja ovaj poznati zadarski turistički vodič.

A, kakvi su gosti koji nam dolaze?

Domovinski, "balkanski" i "građanski" rat

Prema Šiminom iskustvu, većina se prije ipak informira o destinaciji u koju dolaze, ali još uvijek najviše prijepora i nerazumijevanja ima oko Domovinskog rata. To turiste uvijek zanima, ali često znaju pitati za "građanski" ili "balkanski" rat i onda im Šime nastoji što jednostavnije objasniti o čemu je riječ.

- Volim znati i odakle gosti dolaze, tako da se preko mog znanja i informacija o njihovoj zemlji, lakše povežemo i u nekim stvarima i uspoređujemo. Obilazak se u pravilu pretvori u ugodno druženje i razgovor koji na kraju nerijetko završi i zajedničkom marendom. Naravno, ne pizza cutom - naglašava Šime Botica.

Na pitanje - kako nas s druge strane, kao domaćine - gosti doživljavaju, otkriva da jako vole našu spontanost, gostoljubivost i da nas smatraju vrlo obrazovanim i elokventnim ljudima.

- Gosti su mi puno puta do sada rekli, kako su jako iznenađeni činjenicom da svi govore engleski jezik, pa nigdje nisu imali problema s komunikacijom. Pričam im i o našem stilu života - našim "kavama", "fjaki" i poslijepodnevnoj "siesti". Južnjaci nas savršeno razumiju i znaju da je od 14 do 17 sati vrijeme "za ubit oko" u debeloj hladovini, a sjevrenjaci me znaju malo u čudu gledati kad im obašnjavam naše navike. U svakom slučaju, u današnjoj političko-turističkoj priči, smatraju nas sigurnom i gostoljubivom zemljom, ali nedostaje nam brendirana razina usluge kako bi gost osjetio razliku između destinacija - zaključio je Botica, navodeći kao primjer francuskog pjesnika Charlesa Baudelairea koji je jednom rekao kako je bio u jednom gradu kojem se ne sjeća imena, ali je tamo pio maraschino.

Kao turistički vodič Šime Botica je iznimno tražen, a za to je najzaslužnija "usmena predaja", ali i brojni, sjajni komentari i pozdravi koje gosti ostavljaju na web stranicama njegove agencije. No, da gosti ne ostaju samo gosti i stranci koje je vodio u turistički obilazak grada, govori i činjenica da je s nekima od njih postao i prijatelj, pa i s jednim Sirijicem kojeg je odveo doma na - punjene paprike.

Sirijac na punjenim paprikama

- Bio je to jedan mladi Sirijac koji je studirao u Francuskoj i spremao doktorat o postratnom turizmu. U sklopu svog istraživanja, osim Zadra, planirao je još posjetiti Dubrovnik, Mostar i Sarajevo. Prije nego što smo krenuli u obilazak grada s ostalim turistima, obećao sam mu intervju za njegov doktorski rad. Međutim, kako je bilo pakleno vruće taj dan i bližila se ura ručku, ja sam njega lijepo odveo doma na punjene paprike. Objasnio sam mu da u njima ima i malo svinjetine, ali nije mu smetalo. Prije toga, želio je kupiti nešto kao znak pažnje mojima doma, a ja sam mu rekao da kupi pivu da imamo poslije ručka - smije se dodajući, kako su lijepo ručali i kako mu se Sirijac opet javio pri povratku iz Sarajeva.

Ima tu još sličnih priča iz Italije, Kanade, Švicarske...

Šime Botica ne živi u bogatoj Švicarskoj, ali je nedvojbeno bogat čovjek jer radi posao koji voli i ima prijatelje iz cijelog svijeta koji ga cijene kao i nas, kao naciju iako, možda toga nismo ni svjesni...

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)