Tražimo uvođenje dana žrtava komunizma

Slika korisnika valentinam
HSP AS održao konferenciju za medije
Barem ovaj dan, mi moramo skrenuti pozornost na žrtve sustava, koji je, uz dužno poštovanje svim žrtvama, hrvatskom narodu nanio daleko najveću i nemjerljivu štetu, istaknuo je Hrvoje Niče
Arif SITNICA
Mate Lukić, Hrvoje Niče i Pero Ćorić

Povodom sutrašnjeg spomendana, Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima, HSP AS je održao konferenciju za medije na kojoj su sudjelovali predsjednik stranke, Hrvoje Niče, glavni tajnik Pero Ćorić, predsjednik GO Zadar Mate Lukić i predsjednik NO Ivan Plazina.

Pero Ćorić je podsjetio da je ova stranka povodom ovog spomendana još prije dvije godine na Golom otoku najavila da će tražiti i inzistirati na uvođenju dana žrtava komunizma.

- Svima je poznata notorna činjenica da je komunizam sustav u kojem su Hrvati najviše stradali od 1945. naovamo. Dok smo bili članovi Domovinske koalicije, radili smo na tome i mislim da bismo ga bili realizirali, kako je poznato, pala je Vlada, ali to ne znači da HSP AS odustaje od tog projekta, kazao je Ćorić.

Predsjednik stranke Hrvoje Niče ustvrdio je da HSP AS ima moralnu i političku odgovornost skrenuti pozornost na žrtve komunističkog sustava, kada to već ne rade oni koji su na vlasti.

- U Hrvatskoj se 364 dana u godina priča o fašizmu, filofašizmu i sličnim temama, onda barem ovaj dan kad se u cijeloj Europi sjećamo žrtava totalitarnih sustava, mi moramo skrenuti pozornost na žrtve sustava, koji je, uz dužno poštovanje svim žrtvama, hrvatskom narodu nanio daleko najveću i nemjerljivu štetu, istaknuo je Niče, podsjetivši kako je 45 godina komunističkog sustava značajno utjecalo i na percepciju ovih događaja u javnosti te nastavio:

- To je i razumljivo jer živjeli smo u takvom sustavu. Međutim, nije razumljivo da u 27. godini od borbe za slobodu, mi i dalje ne smijemo pričati o tim žrtvama, nego se i dalje promovira priča koju je komunistički sustav, nažalost, usadio hrvatskom narodu obrazovnim sustavom i represivnim aparatom, rekao je Niče te između ostalog, poručio:

- Moramo progovarati o komunističkim zločinima. Komunizam je hrvatskom narodu nanio najveću i moralnu i socijalnu, a i brojčanu štetu, od koje se i dan danas oporavlja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 2.5 (2 glasova)