Tri uzastopne uspješne godine zadarskih gospodarstvenika

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Graditeljstvo vuklo gospodarstvo do dobiti od 600 milijuna kuna
U 2016. godini broj poduzetnika 3.918, najveći je do sada. Ukupno su uprihodovali 3,6 posto više no 2015. godine. Rashodi su rasli sporije pa je dobit iznosila okruglih 600 milijuna kuna, najveća dobit gospodarstva Zadarske županije u poslijeratnoj Hrvatskoj
Najveći rast ukupnih prihoda zabilježen je u području građevinarstva

Već treću godinu za redom, a nakon prethodnih šest kriznih, zadarsko gospodarstvo nastavlja trend oporavka, raste dobit i broj zaposlenih, a smanjuje se broj nezaposlenih. Analizom poslovanja zadarskih gospodarstvenika za 2016. i prva četiri mjeseca 2017. godine do tih su podataka došli u HGK - Županijskoj komori Zadar.

- U 2016. godini došlo je do poboljšanja gotovo svih važnih pokazatelja uspješnosti poslovanja, a i broj poduzetnika, njih 3.918, koji su predali godišnje izvještaje, najveći je do sada. Ukupni prihodi nakon osam godina premašili prihode ostvarene u dosad rekordnoj 2008. godini. Prihodi su u odnosu na prethodnu godinu povećani za 3,6 posto, dok su ukupni rashodi rasli sporije. Zato je i dobit prije oporezivanja bila viša nego prethodne godine i iznosila okruglih 600 milijuna kuna, što je i najveća godišnja agregirana dobit gospodarstva Zadarske županije u poslijeratnoj Hrvatskoj, navedeno je u biltenu Županijske komore Zadar gdje se kao negativan trend u promatranom periodu navodi pad investicija za 43,3 posto u odnosu na godinu ranije koja je bila rekordna zahvaljujući ponajviše novoj floti specijaliziranih tankera.

Najviše uloženo u smještaj i ugostiteljstvo

Bruto investicije u dugotrajnu imovinu iznosile su 3,5 posto manje nego u 2015. godini, a najviše, 403 milijuna kuna, uloženo je za smještaj te pripremu i usluživanje hrane. Svega nešto manje uloženo je u opskrbu električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciju, a nije zaostala ni prerađivačka industrija s 382,8 milijuna kuna ulaganja.

Najveći rast ukupnih prihoda pojedinih sektora gospodarstva Zadarske županije zabilježen je u području građevinarstva (165,8 milijuna kuna), trgovine (165,7 mililijuna kuna) i turizma (132,7 milijuna kuna). Veliko smanjenje ukupnih prihoda od 313,7 milijuna kuna zabilježeno je u području prijevoza i skladištenja, dok je prerađivačka industrija ostvarila prihode za 59,6 milijuna kuna manje u odnosu na prethodnu godinu.

Aktiva gospodarstva Zadarske županije na kraju 2016. godine iznosila je 26,15 milijardi kuna ili osam posto više nego godinu prije, a veliko povećanje kapitala i rezervi za 33,1 posto, po mišljenju autora biltena Županijske komore Zadar, promijenilo je strukturu izvora sredstava na bolje. Bolje je i u građevinarstvu gdje se nakon višegodišnje krize pokazuju znakovi oporavka. Broj zaposlenih povećan je za 13,2 posto u odnosu na 2015. godinu, iznos aktive povećan je za 4,1 posto, kapital i rezerve za 12,1 posto, prihodi su rasli 18,3 posto, a agregirani gubitak smanjen je za 26,1 posto.

Ove podatke potvrđuju i podaci Odjela Zadarske županije gdje je u 2016. godini zaprimljeno 848 zahtjeva za građevinsku dozvolu te Odjela prostornog uređenja i građenja grada Zadra s 268 zahtjeva za građevinskom dozvolom od čega je pozitivno riješeno 177 zahtjeva. U tom su odjelu do početka srpnja ove godine zaprimljena nova 232 zahtjeva za dozvolom, a ako je suditi po najavama investitora, građenje u Zadru bit će u pozitivnom trendu do kraja 2017. godine. Iako je u toj djelatnosti zaposleno 626 građevinskih radnika više u odnosu na 2015. godinu, radnika u toj branši još uvijek nedostaje, a razlog tome leži i u činjenici da im je prosječna plaća bila 3.811, što je znatno manje od županijskog prosjeka koji iznosi 4.800 kuna.

Turistički rekordi

Kontinuirani rast nastavljen je i u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, kako po broju dolazaka i noćenja turista, tako i u financijskoj uspješnosti. Turistički promet, s 1,6 milijuna dolazaka i 11,6 milijuna noćenja rekordan je do sada u Zadarskoj županiji.

U analizi vanjskotrgovinske razmjene Zadarske županije izneseni su podaci koji ukazuju na visoki udjel nerobnog izvoza, odnosno izvoza usluga u ukupnom izvozu, prije svega vozarine brodarskih tvrtki na inozemnom tržištu i turističke usluge fakturirane stranim kupcima te pozitivna bilanca robne razmjene u kriznom razdoblju od 2009. godine.

Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo Zadarske županije povećalo je broj zaposlenih za 4,2 posto, aktivu za 5,3 posto, ukupne prihode za 6,3 posto. Prihodi od prodaje u inozemstvu porasli su za 9,8 posto, a rast bruto investicija od 19,5 posto. Ribarstvo i marikultura tradicionalno je dominantni segment ovog područja djelatnosti. Prerađivačka industrija, kao najvažniji segment industrijskog sektora, povećala je broj zaposlenih za 0,9 posto, aktivu za 1,4 posto, ukupni prihodi smanjeni su za 2,2 posto, ali uz povećanje bruto dobiti od 56,8 posto. Prihodi od prodaje u inozemstvu smanjeni su za 2,1 posto, a bruto investicije za 2,3 posto. Najveći broj zaposlenih je u odjeljcima djelatnosti proizvodnja prehrambenih proizvoda gdje je zaposlena 981 osoba, a slijedi proizvodnja metala s 887 zaposlenih.

Većina drugih odjeljaka poslovala je s dobiti, značajniji gubitak zabilježen je u odjeljku proizvodnja proizvoda od gume i plastike (10,6 milijuna kuna gubitka prije oporezivanja) i u proizvodnji strojeva i uređaja (10,1 milijuna kuna).

Milijardu kuna, uglavnom u flotu tankera

Prijevoz i skladištenje u 2016. poslovnoj godini bilježi velik pad prihoda od 19,1 posto, ali to nije utjecalo na uspješnost ovog segmenta gospodarstva i u ovoj godini. Unatoč padu prihoda, dobit je veća za 43 posto u odnosu na prošlogodišnju, zaposlenih je bilo 5,4 posto više, aktiva je povećana za 1,6 posto, kapital i rezerve za 9,1 posto. Bruto investicija bilo je 70,6 posto manje nego prethodne godine, no te godine uloženo je iznimno visokih milijardu kuna, uglavnom u flotu specijaliziranih tankera. Dobri poslovni rezultati ostvareni su i u gotovo svim ostalim područjima djelatnosti manje zastupljenima u gospodarstvu Zadarske županije. Cjelokupno gospodarstvo tako se većinom pokazatelja uspješnosti približilo ili čak premašilo dosad najuspješniju 2008. poslovnu godinu.

Nije obuhvaćena OTP banka

Analiza gospodarskih kretanja u Zadarskoj županiji objavljena u biltenu Županijske komore Zadar temeljena je na podacima Godišnjeg financijskog izvješća FINA-e i ona, kako navode autori, obuhvaća samo tzv. realni sektor gospodarstva bez sektora bankarstva i osiguranja. To znači da analizom nije obuhvaćeno oko 1.000 zaposlenika OTP banke d.d., njihovih prosječno skoro 900 milijuna kuna godišnjih ukupnih prihoda i oko 100 milijuna kuna bruto dobiti, koje je ova banka ostvarivala zadnjih šest godina. Akvizicijom Splitske banke početkom svibnja 2017. godine, započelo je stvaranje snažne nove banke koja će do ljeta 2018. i konačnog spajanja biti četvrta po snazi u Hrvatskoj s tržišnim udjelom od 11 posto, te će poslovati s više od pola milijuna klijenata.

Najviše zaposlenih kod mikro poduzetnika

Prema veličini poduzetnika u 2016. godini u Zadarskoj županiji poslovalo je sedam velikih, 39 srednje velikih, 311 malih i 3.561 mikro poduzetnika. Od ukupno 21.644 zaposlenika, najviše je zaposlanih kod mikro poduzetnika, čak 34,3%, a 30,2% kod malih poduzetnika. U porastu apsolutnog broja zaposlenih prednjači građevinarstvo s 246 više zaposlenih. Slijede djelatnosti pružanja smještaja s 212, trgovine sa 184, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti sa 160 više zaposlenih. Niti u jednom području djelatnosti nije zabilježeno smanjenje prosječnog broja zaposlenih pa je procjena Županijske komore Zadar kako je upravo konstantno održavanje, pa i povećanje zaposlenosti u zadnjih desetak godina, odlika gospodarstva Zadarske županije, a zaposlenost u 2016. godini najveća je ikad. Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća prošle godine u gospodarstvu Županije iznosila je 4.842 kune, za 2,6% bila je veća nego prethodne godine i u rangu svih hrvatskih županija u 2016. godini.

Ukupna zaposlenost u Zadarskoj županiji, prema podacima iz registra osiguranika HZZO-a prema prebivalištu, u kriznim se godinama zadržala na puno boljoj razini od državnog prosjeka, zahvaljujući i osjetnom povećanju sezonske zaposlenosti.

Broj nezaposlenih rastao je sporije od negativnog trenda u Republici Hrvatskoj, a prosječno je u 2016. godini bilo zaposleno 51.135 osoba što je za 3,1 posto više nego u 2015.

Na kraju prosinca 2016. bilo je 48.764 ukupno zaposlenih osoba, odnosno 3,3 posto više nego na kraju 2015. godine, što je pokazatelj da rast zaposlenosti nije rezultat samo sezonskog zapošljavanja. Na kraju lipnja 2017. zaposlenih je bilo 56.655 ili tri posto više, dok je broj nezaposlenih bio za 18,2 posto manji, 4.461 osoba. Temeljem iznesenih podataka očekuje se nastavak trenda iznimne sezonske zaposlenosti zahvaljujući kojoj već tri godine Zadarska županija bilježi rekordnu zaposlenost u ljetnim mjesecima.

Slabost

Najveća slabost gospodarstva Zadarske županije prema analizi Županijske komore Zadar nepovoljna je struktura pasive. Vanjski izvori sredstava, odnosno kreditna zaduženja, u kriznim su se godinama kontinuirano povećavali na račun vlastitih izvora, odnosno kapitala i rezervi. Najnepovoljnija situacija dostignuta je krajem 2013. godine, kada je udjel kapitala i rezervi dosegao tek 18,5 posto u strukturi pasive gospodarstva Zadarske županije. Na kraju 2016. godine udjel kapitala i rezervi u pasivi bio je zadovoljavajućih 27,5 posto.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno