Velika pomorska noćna bitka privukla sedam tisuća posjetitelja na Viteškim danima

Slika korisnika valentinam
Spektakularni završetak u Pakoštanima
Nije nimalo lako rekonstruirati povijest na moru i u Vrani iz koje iskaču davni junaci, templari, vransko plemstvo, turske paše, papinski glasnici, kmetovi, zaključila je Vulin
Velimir BRKIĆ
Velika noćna bitka turistima još atraktivnija jer je na moru

Trodnevni povijesno-scenski i turistički spektakl nakon dva dana u Vrani neposredno uz hotel Baština u Hanu Jusufa paše Maškovića, završio je fascinantnom bitkom na moru pod nazivom "Velika pomorska noćna bitka".

- Mi na ovaj način evociramo uspomene na križare, kršćanske borce za očuvanje vjere i domovine, kazala nam je Danijela Vulin, direktorica TZ Pakoštane.

Pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, a u organizaciji udruge Vitezova vranskih Općine Pakoštane i Turističke zajednice, uz šarene ženske i muške nošnje različitih povijesnih razdoblja, manifestacija koja oživljava povijest na plaži Janica u Pakoštanima okupila je oko sedam tisuća posjetitelja, domaćih i stranih.

U bitci su sudjelovali drveni brodovi, okupila se cijela flota brodovlja, jedrenjaci, brodice i druga plovila koja su upriličila pravi spektakl na moru.

- Ako samo na trenutak zažmirite činit će vam se kako ste sastavni dio povijesti, poručila je Vulin.

Posjetitelji su uživali u svjetlosno-zvučnim efektima, vatrenim strijelama, topovima i katapultima u morskom okruženju plaže Janica i otočića Sv. Juština.

Na oduševljenje tisuća nazočnih, naročito brojne djece, sve je završilo 16-minutnim vatrometom.

- Ova povijesno-turistička manifestacija ima međunarodni karakter jer osim domaćih gostuju i viteških skupina tu su i skupine iz Slovačke, Mađarske, Slovenije i Češke, ukupno oko 400 sudionika, rekla je Vulin.

Dani Vitezova vranskih po svom obimu i tematici koju obrađuju predstavljaju jednu od najvećih manifestacija povijesne tematike na ovim prostorima, a sami prikazi noćnih bitaka po ocjenama sudionika su najatraktivnije kostimirane scene borbi na otvorenome u Hrvatskoj.

- Nije nimalo lako rekonstruirati povijest na moru i u Vrani iz koje iskaču davni junaci, templari, vransko plemstvo, turske paše, papinski glasnici kmetovi, zaključila je Vulin.

U Pakošanima je upriličen i veliki povijesni sajam s glazbeni programom gdje su, između ostalih, Mađari pjevali Thompsonove "Čavoglave", a Hrvati popularnu "Ej, Mađarice".

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno