Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

ALKOTESTOVI U ZADARSKIM FIRMAMA – Sve se češće mora “puhati” i na radnom mjestu

25.08.2018. 07:30
ALKOTESTOVI U ZADARSKIM FIRMAMA – Sve se češće mora “puhati” i na radnom mjestu


Zakonom o zaštiti na radu propisana je zabrana korištenja sredstava ovisnosti, odnosno da radnik tijekom radnog vremena ne smije biti pod utjecajem alkohola i drugih sredstava ovisnosti. Istim zakonom propisano je i tko te na koji način, može provoditi provjeru u slučaju sumnje da je radnik na posao došao "pod gasom".
Kako te provjere rade u zadarskim tvrtkama, provjerili smo s odgovornim osobama u nekoliko gradskih i privatnih tvrtki te ustanova.
– Imali smo puno problema zbog neodgovornog ponašanja pojedinih zaposlenika u Vir održavanju pa smo prije godinu dana nabavili potrebnu opremu, donijeli pravilnik i proveli sve ono na što nas zakon obavezuje, a potom smo započeli i s primjenom. Kontinuirano, prosječno jednom tjedno obavljamo provjeru, nekada odmah ujutro, a nekada pred kraj radnog vremena. Ovisno o situaciji i napuhanim promilima radnicima smo izricali opomene pred otkaz, novčane kazne, ponekad ih upućivali kući, a nekima, kod kojih se ovisnost o alkoholu pokazala kao realni problem, nudili smo i pomoć u vidu savjeta ili upućivanja na liječenje. Problem je što nitko od onih koji su zaista imali problem to nije htio priznati, ali smo s vremenom ipak uspjeli uvesti neki red tako da ta testiranja prolaze u redu, kaže Marino Radović, direktor virske komunalne tvrtke Vir održavanje dodajući da unatoč problemima, otkaza ugovora o radu radi alkoholiziranosti na poslu nije bilo.


Provjere u komunalnim tvrtkama
U zadarskim komunalnim tvrtkama Odvodnja d.o.o, Čistoća d.o.o. i Vodovod d.o.o. također imaju "dregere" i praksu provjere.
– Imali smo svega jedan slučaj da je radnik prilikom provjere napuhao nešto promila i njemu smo izrekli opomenu pred otkaz nakon čega niti on, a niti nitko drugi se više nije usudio doći na posao pod utjecajem alkohola, kaže Tomislav Matek, direktor Vodovoda. Njegov kolega Grgo Peronja iz Odvodnje d.o.o. odmah je, nakon stupanja na snagu novih odredbi Zakona o radu nabavio uređaj za provjeru koji su potom u nekoliko navrata, nasumce izabirući po tri radnika, i upotrijebili.
– Nismo nikoga zatekli pod utjecajem alkohola niti smo s tim imali problema. Mislim da sama spoznaja naših zaposlenika da imamo uređaj za alkotestiranje djeluje psihološki i preventivno, kaže Peronja. U zadarskoj Čistoći testiranja također provode povremeno i preventivno, a iznimno u slučajevima ozljeda na radu, prometnih nezgoda i slično.
– Nismo imali nekih problema s alkoholiziranim radnicima. Svjesni su u kakve bi ih to probleme moglo dovesti, kaže direktor Dragan Maračić.
Iako su većina zaposlenika gradske prijevozničke tvrtke Liburnija profesionalni vozači koji uz to još prevoze mnoštvo ljudi pa bi njihova eventualna alkoholiziranost mogla ugroziti i brojne živote, u toj tvrtci nemaju uređaj za alkotest.


Vozači bez problema
– Ne znači da ga nećemo nabaviti, ali do sada zaista nikada nismo s našim vozačima imali problema u smislu da bi oni dolazili pijani ili pripiti na posao. Oni su svjesni da bi im takvo što značilo izvanredni otkaz, a osim toga, stalno su u prometu gdje ih kontrolira prometna policija, kaže Edvin Šimunov, direktor Liburnije. Jako puno vozača zapošljava i Zavod za hitnu medicinsku pomoć Zadarske županije, gdje su za provjeru alkoholiziranosti angažirali specijaliziranu tvrtku koja to za njih po dogovoru obavlja.
– Nismo zaista imali slučaj da bi neki vozač bio zatečen za upravlječem kola HMP pod utjecajem alkohola, ali ipak kontrolu provodimo redovito. Termin dogovorimo s licenciranom osobom u tvrtki s kojom imamo ugovor kao i lokaciju, a tako ćemo nastaviti i u buduće, preventivno, kaže dr. Predrag Orlović, ravnatelj županijskog Zavoda za HMP.
U zadarskoj Općoj bolnici nemaju "dregere", ali zato imaju laboratorij gdje bi se u slučaju sumnje na alkoholiziranost ona brzo i vrlo precizno utvrdila. No, kako nam kaže dr. Edi Karuc, zamjenik ravnatelja zadarske bolnice, do sada u toj ustanovi nisu imali potrebu nikoga testirati.




Komplicirano manjim privatnim firmama
Što se, pak, tiče privatnih tvrtki s manjim brojem zaposlenika, one još uvijek nisu uvele ovakav vid kontrole svojih zaposlenika, a dobrim djelom zbog komplicirane procedure i financijskih sredstava koja je potrebno uložiti u nabavku aparature.
– Imamo svega desetak vozača, a s druge strane, oni srećom nisu imali nekih prometnih nezgoda ili što slično da bi se pokazala potreba za nabavkom alkotesta. Ostalo su trgovci ili administrativni djelatnici, mahom žene, s kojima također nismo imali nikakvih problema niti potrebe da bi ih podvrgavali takvom testu, kažu nam iz zadarskog trgovačkog lanca Sonik. Sve tvrtke, međutim, imaju osobe zadužene za zaštitu na radu, o čijoj procjeni ovisi režim koji po pitanju konzumacije sredstava ovisnosti u svojim kolektivima primjenjuju – s kontrolom ili bez.


Zakonska procedura
Sukladno Zakonu o radu postoji Uputa o načinu provođenja alkotestiranja i utvrđivanja prisutnosti drugih sredstava ovisnosti na radu radnika. Njom su uređene nadležnosti, postupci kad postoji sumnja da je radnik pod utjecajem alkohola ili drugih sredstava ovisnosti, postupci utvrđivanja je li radnik pod utjecajem alkohola i drugih sredstava ovisnosti, alkometar koji se rabi za ustanovljivanje prisutnosti alkohola u organizmu radnika u svojstvu ispitanika i evidentiranje provjere prisutnosti alkohola u ispitanikovu organizmu. Provjeru alkoholiziranosti mogu obavljati samo za to osposobljene i ovlaštene osobe koje mogu biti u radnom odnosu kod poslodavca ili se ti poslovi mogu povjeriti zdravstvenoj ustanovi ili nekoj od tvrtki specijaliziranih za poslove zaštite na radu. Provjera je li zaposlenik pod utjecajem alkohola je obaveza poslodavaca, koji su zaduženi i za donošenje pravilnika kojima propisuju način provjere, vrstu testa ili aparata, način bilježenja i potvrđivanja rezultata te provođenje samog postupka uz pristanak radnika kao i postupanju u slučaju da radnik odbije "puhati".