Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kada nema domaćeg smeća na televiziji, emitirajmo uvozno

23.08.2018. 08:00
Kada nema domaćeg smeća na televiziji, emitirajmo uvozno


ZAŠTO SE TO UOPĆE SMIJE REKLAMIRATI?
Upravo mi je začuđujuće, kako se to na televiziji neke stvari kao kontroliraju da se mladež ne bi iskvarila (kao da već nisu dovoljno iskvareni), a kada su neke druge u pitanju, kao da nema nikakvog reda. Zanemarimo sada prijenose nekakvih borilačkih sportova koji su ustvari bezobzirne ulične koljačine, samo u ringu i sa sucem, zanemarimo i reklame za alkoholna pića koje u pravilu idu uz svaki sportski prijenos, a pogotovo ako se radi o nogometu, a koncentrirajmo se na omiljeni sport kod Hrvata, a pogotovo onih koji ništa ne rade, dobijaju nekakve novce od države, koje onda u dokolici troše u kladionicama.
Radi se o vrlo neugodnoj i ružnoj reklami za igranje lotoa, džekpotova i kako se to već zove, a u kojoj neki sumnjivi tip obučen u slavonsku narodnu nošnju, nekakva lola il' bekrija, neugodno nabraja (pardon, neki to još uvijek nazivaju pjevanjem) slijedeće mudre stihove: -„Ispunit' ću sve želje života / dobio sam eurodžekpota“. Osim što se radi o eklatantnoj nepismenosti, sama poruka ovog spota je krajnje uznemirujuća, a pogotovo što je popraćena parolom „Igraj i osvoji!“ čime se naravno direktno daje mladim ljudima na znanje da se egzistencijalni ciljevi i ostvarivanje nekakvih ideala mogu postići, ne učenjem i radom, već isključivo kockanjem, klađenjem i drugim igrama na sreću. Nije ni čudno da se sve više maloljetnika odaje kocci (He, he. Znam da tu nije sibiralizacija, ali ne mogu se suzdržati), klađenjima i ostalim perverzijama, ali izgleda da to više nikome nije ni važno. Problem je u tome što to sve košta, za to treba novaca, pa sve češće čitamo o tome kako se novci kradu, a onda ih se troši u kladionicama. Ali, kome je to uopće bitno? Bitno je da „ne dozvoliš da ti Ličanka uzme jackpot“. To je smisao života svih nas.
KADA NEMA DOMAĆEG SMEĆA NA TELEVIZIJI, EMITIRAJTE NAM UVOZNO
Ovih dana ljetujem u jednoj vili koja ima samo jedan tv- prijemnik i to u kuhinji, jer se smatra da nitko nije lud trošiti ljetne dane buljeći u mali ekran, osim onih poput mene koji su za to plaćeni obilato. Nitko ga i ne gleda osim ponekad nekih naših prijatelja iz daleke Amerike koje smo jednog dana zatekli kako gledaju neku sprdačinu od emisije, nešto odvratno, namješteno, iscenirano (ha! Opet pleonazam) i općenito, nešto što vrijeđa zdrav razum i inteligenciju. Radi se o emisiji po imenu „Bachelor“, a koja je naravno američke proizvodnje, a netko pametan s RTL televizije je pomislio da i u Hrvatskoj ima dovoljno glupih ljudi kojima bi se tako nešto moglo svidjeti. To je nekakav rialiti u kojem desetak cura (ili momaka) smjeste na neko imanje i onda se oni nešto natječu i pomalo ih se eliminira dok ne ostanu samo pobjednici koji se na kraju valjda međusobno i ožene i omuže (ako se muškarac oženi ženom, onda se valjda i žena omuži mužem), žive dugo, dugo i imaju puno djece koji onda narastu i gledaju ovakve bljuzge pa se onda čudimo kuda ide ovaj planet.
U svakom slučaju, vrlo je to originalno. Svi su mladi i lijepi, a da ne bi bili previše seksipilni brine se jedan crni kvadratić koji se pojavi kada se neka suknjica previše podigne u odnosu na gaćice da se ne bi mladež iskvarila i krenula stranputicom. Natjecatelji se bave vrlo sofisticiranim aktivnostima poput komušanja (?) kukuruza, mužnje koze, a pravi izazov predstavlja stavljanje jajeta u tavu, a da se pri tome ne razbije žumanjak. Kažem vam. Emisija za super inteligentne.
ISPRAVKA KRIVOG NAVODA I JEDNA ZAISTA DOBRA VIJEST
Ovu ćemo kolumnu okončati komentiranjem jednog od najviših dometa kulture televizijske, a radi se o „In Magazinu“ NOVE tv. Saznali smo nevjerojatno važne stvari, kako su neko dvoje dobili bebu, a usput smo vidjeli i kako su uredili dnevni boravak i kako pametni tata stavlja bebu od 5-6 mjeseci na noge, pa onda kako je neki glumac prekinuo vezu s nekom misicom i da sada ne nabrajam što već. Ipak, bila su i dva dobra priloga. Prvi o Milu Hrniću (dragi Milo, jedna opomena. Beatlesi ti nisu mogli biti uzor za mrke brke jer su ih nosili samo za vrijeme albuma „Sgt Peppers“ i to iz zafrkancije), a drugi prilog je ipak za nas normalne ljude najvažniji, a radi se o tome da se Ibrici Jusiću vratio njegov mačak Kiki, što je za mene važnije nego sve misice, glumci, pjevači (osim Mila, naravno) i ostali džabalebaroši.