DAN OPĆINE Drugdje mladi idu u inozemstvo, a Zemuniku treba veći vrtić

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Nabrojeni projekti u tijeku, predstavljeni novi
Svaki dan na vijestima gledamo o odlasku mladih u Irsku, Njemačku i tko zna gdje, a mi u Zemuniku stalno povećavamo broj djece. Ako Bog da da se ovako nastavi, morat ćemo intenzivno razmišljati o gradnji novog vrtića, kazao je Ivica Šarić, načelnik
Velimir BRKIĆ
Okupio se veliki broj gostiju i uzvanika

Dan Općine Zemunik Donji koji se obilježava u povodu blagdana Kraljice mira - Kraljice Hrvata i svečana sjednica Općinskoga vijeća jučer su bili prigoda da Ivica Šarić, načelnik, nabroji poteškoće s kojim se susreće, da pohvali sa svime što su ostvarili u zadnjih godinu dana te da najavi nove projekte, koji bi trebali osnažiti kvalitetu života ovog kraja.
- Kako je uobičajeno da se u ovakvim prigodama prisjetimo protekle godine dana, ja ću započeti jednim događajem koji se zbio na Dan općine Poličnik, 28. kolovoza protekle godine. Naime, na svečanoj sjednici je među ostalima bio i predsjednik Gradske skupštine grada Zagreba i pričao kako je oduševljen svime što je vidio i što je učinjeno, i na kraju kaže da im nedostaje jedino fontana, na što sam ja naravno rekao da mi u Zemuniku imamo i fontanu, podsjetio je Šarić te je nastavio:
- Uz želju da se malo našalim i pomalo pohvalim, htio sam reći da bez obzira na veličinu i financijske kapacitete, mi u Zemuniku uvijek nastojimo biti otvoreni svim idejama, želimo prednjačiti u nekim pozitivnim stvarima, i naravno da nam je drago kad se to prepozna kod naših prijatelja u susjednim općinama, pohvala uvijek godi.

Nastavak izgradnje kanalizacije

Ja sam, kaže, već punih šest godina na čelu općine, i nekako je cijeli taj period povezan s Dječjim vrtićem Zvjezdice, kupnjom i proširenjem prostora.
- Naravno da se ne žalimo, to su sigurno dobre vijesti, jer svaki dan na vijestima gledamo o odlasku mladih u Irsku, Njemačku i tko zna gdje, a mi u Zemuniku stalno povećavamo broj djece. Ako Bog da da se ovako nastavi, morat ćemo intenzivno razmišljati o gradnji novog vrtića, poručio je Šarić dodavši kako i razmišljaju o izgradnji novog vrtića.
Od kapitalnih projekata završili su i ishodili uporabnu dozvolu za kanalizacijski sustav od SPZ Zemunik Gornji do Tromilje, i izradili projekt i ishodili lokacijsku za spoj s pročistačem.
- U cijelosti smo rekonstruirali i asfaltirali cestu Smrdelj-Brdine-Dragaši u duljini od 3 kilometara, ako se sjećate lani smo na današnji dan potpisivali ugovor s izvođačem. Izgradili smo i stavili u funkciju Športski centar Smrdelj, i vjerujem da je to jedan od najljepših i najfunkcionalnijih takvih objekata u županiji. Ako sve bude prema našim planovima nagodinu ćemo započeti i u Mostaru gdje smo kupili zemljište, najavio je Šarić.

Podvožnjak više ne poplavljuje

Prvi su u županiji dobili suglasnost ministarstva na Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, i uskoro će ići na raspisivanja natječaja kako bi se to zemljište nakon više od 20 godina privelo svrhi.
- Uspjeli smo s Hrvatskim vodama pokrenuti projekt čišćenja kanala Smrdelj –Jadova, od Novaka pa sve do utoka u Kotarku kod Galovca, što nije rađeno sigurno više od 50 godina, i time smo riješili veliki problem poplavljivanja, a mislim da ne griješim kada kažem da smo time riješili i famozni problem poplavljivanja podvožnjaka ispod rulne staze Zračne luke, jer otkako je kanal očišćen nije bilo ni kapi vode u podvožnjaku, pohvalio se Šarić.
Izradili su projektnu dokumentaciju za uređenje trga u Zemuniku Gornjem na kojem planiraju postaviti spomen obilježje pokojnom nadbiskupu Ivanu Prenđi. Projekt su preko LAG-a Bura nominirali za EU sredstva, rezultate natječaja još nemamo, ali ćemo svakako krajem.

Poljoprivredno edukacijski centar

- U Zemuniku Gornjem u prvoj fazi gradi će 21 kuća za odmor, što će svakako dići turističku ponudu Zemunika na jedan veći nivo. U tom cilju uključili smo se i u TZ Ravni Kotari koji pokriva područje više ravnokotarskih općina i očekujemo od njih da budu potpora i desna ruka našim mještanima koji se bave turizmom, poručio je Šarić.
Svečanom ugođaju pridonijela je ženska klapa Kandalora. A nazočnima se u Općinskoj vijećnici obratila Grozdana Perić, kao i Božidar Longin, zadarski župan, izaslanik Andrije Plenkovića, predsjednika Vlade RH.
- Strateški cilj svakako je rješavanje sustava vodovoda i odvodnje, kao ključnog preduvjeta razvoja. Na rješavanju toga problema zajedničkim snagama radimo već neko vrijeme kroz projekt ‘Aglomeracija Karinskog i Novigradskog mora, Podvelebitskog kanala te zapadnog dijela zadarskog zaleđa’, koji se odnosi i na područje Zemunika, a znamo da je vaša općina na tom polju i sama već napravila značajne pomake, rekao je Longin.
Županija je u suradnji s Općinom Zemunik Donji, pokrenula projekt izgradnje Poljoprivredno edukacijskog centra, ovdje u Zemuniku.
- Na tom projektu već duže vrijeme rade naše stručne službe. Završena je izrada idejnog projekta, ishodovana je lokacijska dozvola, a Ministarstvo državne imovine nam je darovalo zemljište ukupne površine 27 tisuća metara četvornih, vrijedno 3,5 milijuna kuna. Cjelokupna vrijednost edukacijskog centra procjenjuje na sedam milijuna kuna, istaknuo je Longin.
Prethodno je održano polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomen poginulih branitelja i civila Domovinskog rata kod centralnog križa na mjesnom groblju na Gradini i kod spomenika u centru Zemunika. Svetu misu u crkvi Kraljice mira - Kraljice Hrvata je predvodio don Jerko Vuleta, župnik.
Danas s počekom u 11 sati je sveta misa s procesijom, a navečer pučka fešta s Giulianom i Diktatorima.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno