Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

I kod djece u Salima pojavile se kožne infekcije

22.08.2019. 08:12
I kod djece u Salima pojavile se kožne infekcije


Dva dana nakon što smo u Zadarskom listu objavili priču naših čitatelja iz Vinjerca koji su se požalili na problem sa izlijevanjem fekalija iz septičkih jama u more na mjesnoj plaži, a zbog čega se, prema njihovim tvrdnjama, troje djece zarazilo stafilokokom, odnosno dobilo kožnu zaraznu bolest impetigo, javili su nam se i naši čitatelji iz Sali na Dugom otoku sa sličnim problemima.
– Već dulje vrijeme se na području mjesta Sali, uvali Sašćica, na površini mora u strogoj kupališnoj zoni, povremeno javljaju neugodni mirisi, fekalije i uljne fleke. Na toj lokaciji nalaze se hoteli koji su kao i većina domaćinstava spojeni na kanalizacijski sustav koji nema pročišćivač. Fekalije plivaju i u oko brodica na vezovima u istoj uvali koji se ne naplaćuju. Prije 15-ak dana su se počeli javljati slučajevi kožnih infekcija kod djece, a prošli vikend zbog istog problema vodio sam i svoje dijete dežurnoj liječnici u Žmanu, nakon čega sam saznao kako je 20-ak djece iz Sali zaraženo impetigom, požalio nam se čitatelj dodajući kako je na istom predjelu ujedno i niz objekata u privatnom vlasništvu, koji uopće nisu obuhvaćeni sustavom kanalizacije te da im iz crnih jama curi direktno u more. Dodaje kako se i po boji mora u toj uvali odmah vidi da nešto nije u redu.


Umjesto plavog – smeđe more
– Nekad bistra, plavetna boja, više ne oplakuje Zlatni žal, nego je poprimila tamniji ton. Jednako kao i žalo, koje više nije zlatne, nego smeđe boje. Eto naše plažne svakodnevice. Na kupanje nije potrebno ponijeti ulje za sunčanje jer ga ima u moru, nego antibiotik i antibiotsku kremu, napisao je naš čitatelj dodajući kako su o ovom slučaju obaviješteni komunalni redar i centar 112, pa da se nada kako će informacija stići do nadležnih te da će oni i reagirati.
A već jest reagirao komunalni redar koji je, kako nam je ispričao načelnik Općine Sali Zoran Morović, izišao na teren i sve pregledao.
– Rekao mi je da je dobio dojavu od mještana o zagađenju u uvali Sašćica, ali da nije ništa primjetio u obilasku. Ranije smo takve probleme rješavali ubacivanjem boje u septičke jame, nakon čega bi se onda ubrzo otkrilo iz čije se izlijeva, ali sada komunalni redar to više ne smije raditi. Nije mu to dozvoljeno. Učinit ćemo sve što je u našoj moći da taj problem, ukoliko postoji, čim prije riješimo, kazao je načelnik Morović dodajući kako nije čuo da se kod većeg broja djece pojavila zarazna kožna bolest, a takvu informaciju nisu imali ni u Zavodu za javno zdravstvo Zadar.


Nema epidemije
– Imali smo dojavu iz Sali, nakon čega smo odmah kontaktirali tamošnju liječnicu koja nam je rekla kako nema razloga za paniku, a niti epidemije. Radi se o pojedinačnim slučajevima kakvih imamo svako ljeto na raznim lokacijama. Na ovakve dojave mi izlazimo kad god je to moguće i uzimamo uzorke vode, odnosno mora za analizu. Ne sjećam se da smo imali slučaj da bi neke vrijednosti bile veće od normalnih, izjavio je dr. Alen Medić, voditelj Službe za epidemiologiju pri Zavodu za javno zdravstvo Zadar. Medić je pojasnio kako se stafilokok prenosi i kontaktom sa zaraženom osobom, zbog čega u nekim konkretnim situacijama, gdje se bolest pojavila kod troje ili četvoro djece, nije bilo moguće utvrditi jesu li se zarazili u moru ili u kontaktu pri igri.
U razgovoru s mještanima Sali doznajemo kako se broj vikendica, apartmana i kuća u tom mjestu posljednjih nekoliko godina višestruko povećao, a jednak je slučaj i sa svim ostalim mjestima uz more u kojima se impetigo pojavljivao. U većini tih mjesta još nema kanalizacijske mreže, već su u služnosti septičke jame. No pražnjenje se plaća, pa je neodgovornima draže ilegalno pražnjenje u okoliš, odnosno more.




Ilegalno pražnjenje kanalizacije
– Zadnjih nekoliko godina u zamahu je gradnja apartmana na obali, ali i na otocima. Ta apartmanizacija bez komunalne infrastrukture, nažalost, će iz godine u godinu biti razlog brojnih problema, pa i zaraze koje će biti i više, dok nadležne institucije, prije svega inspekcije, ne krenu rješavati taj problem i strogo kažnjavati prekršitelje nema spasa. Dovoljno bi bilo da samo netko iznajmljivačima zatraži posljednji račun za pražnjenje septičke jame. Ne treba tu velika mudrost, ali treba puno volje i želje da se ovome stane u kraj, kaže jedan naš sugovornik pozivajući građane, prije svega iznajmljivače i vlasnike ugostiteljskih objekata koji nisu spojeni na kanalizacijski sustav, da se ponašaju odgovorno i da ne stavljaju zarazu ispred zdravlja.