Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

KARLO ULJAREVIĆ Pred nama je sezona s mnogo izazova

22.08.2019. 07:55
KARLO ULJAREVIĆ Pred nama je sezona s mnogo izazova


Posljednjih tjedan, dva, na Višnjik se slijevaju novi igrači jedan za drugim, pa je tako tijekom prekjučerašnjeg dana momčad Ante Nazora oplemenjena s još dvojicom novaka u dresu Zadra, Martinom Junakovićem i Dominicom Gilbertom. Obadvojica su nosili dres Cibone, Junaković prije pet sezona kad je i osvojio s Vukovima regionalnu ligu dok je Gilbert prošle sezone svojim košem u posljednjim sekundama četvrte utakmice finala protiv Cedevite donio Zagrepčanima naslov prvaka Hrvatske. Pored te dvojice bivših Cibonaša u rosteru Zadra za nadolazeću sezonu je još jedan koji je s njima nekoć dijelio svlačionicu, a koji je na Višnjik sletio još tamo početkom lipnja. Radi se naravno, o Karlu Uljareviću koji se već sad može nazvati starosjediocem na Višnjiku s obzirom da je u trenažnom procesu pod vodstvom Ante Nazora već preko mjesec dana. Bilo bi tih dana i više da nije morao dvaput s reprezentacijom put Kine gdje je sudjelovao na dva turnira, a po povratku s Dalekog istoka čekao ga je nastavak mukotrpnog rada na pripremama s novim klubom. Stoga je prvo pitanje vezano za tijek priprema i formiranje novog rostera u Krešinom domu.


Fizička sprema
– Pripreme kao i svake dosad su prvenstveno naporne, ali i trebaju biti takve. Nije lako, vrućina nimalo ne pomaže, no to je jedan vrlo bitan proces koji ako se dobro odradi donosi plodove tijekom sezone. Svjestan sam kao i svi moji suigrači da bez velikog rada, truda i muke nema ničeg dobrog tako da je s tom mišlju u glavi sigurno puno lakše podnositi velike napore samih priprema. Radimo uglavnom na fizičkoj spremi, dosta smo u teretani dok je trener Nazor vrlo predan u stvaranju tzv. kemije u momčadi. Želi da se svi poštujemo na terenu i izvan njega te teži postavljanju filozofije same igre. Tendencija je da se igra brzo, sa što manje dodira i loptom koja kruži od igrača do igrača, a trenutno nas je na treninzima oko 12 igrača i svi jedva čekamo da nam se priključe i dva Amerikanca kako bi bili konačno kompletni.
Zadar je u odnosu na prošlu sezonu bitno izmijenio roster. Ostala su tek dvojica igrača, Domagoj Vuković i Jure Planinić dok je pristiglo njih 8 novih. Kakav je dojam o tim novim igračima.
– Dosta je mlađih igrača došlo i to je super stvar. Posebno mi je drago zbog Junakovića i Gilberta s kojima sam bio i suigrač te znam koji su im košarkaški atributi. Dobili smo iskustvo u Ivanovu i Siriščeviću, a nas četvoro mlađih je prepuno motiva za dokazivanjem i mislim da smo došli na pravo mjesto kako bi ostvarili taj cilj, dok će biti vrlo zanimljivo vidjeti tijekom idućeg tjedna kakvi su Allen i Farr. Ovako gledajući na papiru imamo zasad nelošu momčad kojoj će istina trebati vremena za uigravanje, no siguran sam da će se određena kemija u svlačionici uspjeti uspostaviti i da ćemo znati na pravi način razveseliti naše navijače.


Velik broj utakmica
Sezona koja je pred vama bit će pakleno naporna, a sredina u kojoj se nalazite jako zna biti neugodna kad se krene s lošim rezultatima. Stoga će veliki broj utakmica posebno u HT Premijer ligi ove sezone dobro doći kako bi se na tim tzv. malim utakmicama, pronašla koja minutica više za igrače iz drugog plana.
– Sezona ispred nas je postavljena tako da bude naporna. Mnogima se ne sviđa novi format domaćeg prvenstva, a što se tiče mene osobno paše mi što je tako velik broj utakmica ove sezone jer sam tako siguran da ću uspjeti dobiti dobru minutažu i priliku za dokazivanjem. U domaćoj konkurenciji mi i Cibona smo glavni pretendenti za naslov dok nas u ABA ligi čeka puno teži zadatak i bit će uistinu žestoka konkurencija. Ispred svih je Crvena Zveda, a ostali poput Budućnosti, Partizana, Cedevite Olimpije i Mornara će konkurirati za doigravanje. Zadar će kao i lani biti na poziciji spašavanja ostanka u ligi i zato moramo ući potpuno spremni u sezonu kako bi iskoristili naš vrući domaći parket i stvorili pristojnu zalihu pobjeda da ne bi bili na dnu ljestvice gdje se Zadar prošle sezone često znao naći. Dobro je što smo mladi i vidimo u nadolazećoj sezoni mnogo izazova kako na momčadskom tako i na individualnom planu.
Dobre igre na pripremnim utakmicama i samom otvaranju sezone u sredini kao što je Zadar mogu stvoriti poticajnu atmosferu u i oko momčadi. Pošto je mnogo novih imena u sastavu bit će zanimljivo pratiti kako će se razvijati taj odnos momčadi s publikom koja se svrstava u one zahtjevnije u košarkaškom svijetu.
– Dolazak u Zadar svakom igraču sa strane velikim dijelom je motiviran željom da se igra u pravoj atmosferi pred punim tribinama. Iako sam igrao recimo za reprezentaciju protiv Rumunjske i Nizozemske pred ispunjenim Višnjikom ne mogu kazati da sam osjetio kako je to biti domaći igrač na Višnjiku. To je sigurno nešto što golica maštu i jedva čekam da krene sezona koja će nadam se biti prava za nas igrače i sve navijače – zaključio je Uljarević.
 




Zadar-Kina-Zadar


Dugo, toplo i radno ljeto. Tako bi Uljarević opisao godišnje doba koje je za mnoge 20-godišnjake pojam zabave, opuštanja i relaksacije. Njemu naprotiv nakon završene prošle sezone uslijedio je ludi ritam u kojem je kroz lipanj radio na Višnjiku, pa su uslijedila dva odlaska s reprezentacijom u Kinu. Na Kup BoreStankovića gdje je Hrvatska podigla trofej, a malo nakon toga s B reprezentacijom u kojoj je bio kapetan gdje su u jakoj konkurenciji pokazali zube sudionicima nadolazećeg Svjetskog prvenstva, a tamo mu je društvo pravio još jedan novopečeni Zadranin Jan Palokaj.
– Dva puta sam bio u Kini u kratkom razdoblju i definitivno ne žalim zbog toga. Vrhunsko iskustvo, a posebno mi je drago bilo ovo u posljednje u Šangaju gdje smo u jednom šarolikom sastavu uspjeli pružiti veliki otpor reprezentacijama koje su izborile SP. Izgubili smo od najjače Kine i Angole te dobili Portoriko i pokazali smo da se može računati na nas u budućim akcijama.