Postaju li predizborne kampanje potpuno suvišne?

Slika korisnika mkvanja
TV SVEKRVA
Davor KOVAČEVIĆ
Zadnji predsjednički izbori i aktualna predsjednica RH - Kolinda Grabar-Kitarović

IZBORNA KAMPANJA SE ZAHUKTAVA - KAKO NAĆI PUT DO GLASAČKOG SRCA?

Nisam još ništa pisao o izborima jer mi je proteklih godina bilo samo smiješno, a sada kada sam odrastao i ostario, sada mi je samo tužno i nije mi do zabave. Svejedno, moram nešto primijetiti. Izborna je kampanja, na neki način, već i počela, tako da se već govori što i kako i kako treba sve biti lijepo, mirno i korektno. Podsjeća nas se tako kako zakon kaže da -«u izborima nije dozvoljeno koristiti rasnu, vjersku i sl. mržnju«. E to mi je zanimljivo, jer kako će onda uopće i privući glasače. Nakon svega što sam se u zadnjih 30 godina ove naše »uzor demokracije« nagledao po predizbornim kampanjama, mogu samo zaključiti da su netrpeljivost i mržnja i jedan od najbitinijih aduta i dobar put do glasačkog srca. Jer, s obzirom na to da je veliki dio ljudi koji misle svojom glavom, dobro razmislilo o budućnosti svoje djece pa su onda shodno konkluzijama koje su donijeli, s tom istom djecom zbrisali vani (dobro, nećemo sada spominjati samo Irsku. Ima i drugih lijepih zemalja u kojima ne smiješ BMW-om gaziti ljude po nogostupima), ispada da predizborne kampanje postaju potpuno suvišne s obzirom da neki glasaju uvijek isto, a drugi pak ionako više nikome ništa ne vjeruju pa se s pravom postavlja pitanje - čemu sve to?

NAJNESRETNIJI ČOVJEK U JAPANU

Kladim se na niste znali tko je Tsutomu Yamaguchi koji je umro u 93. godini. Naravno da niste. To vam je najnesretniji čovjek u Japanu. A zašto? E, ovako kažu ovi u »TV kalendaru«: - Yamaguchi je u ljeto 1945.g. iz rodnog Nagasakija bio u poslovnom posjetu Hirošimi, gdje ga je zateklo, pogađate već, aktiviranje prve atomske bombe i to tri kilometra od epicentra. Kada su mu nakon par dana malo skrpali ozljede, odlučili su ga poslati nazad u njegov Nagasaki da se tamo u miru oporavlja. Koliko je mira za oporavljanje imao vjerojatno već zaključujete i sami, tako da je nesretni Yamaguchi postao jedini čovjek na svijetu koji je bio u svakom gradu na zemlji nad kojim je eksplodirala A-bomba. I ovaj put je bio na tri km. od epicentra, samo što ovaj put nije ni ozljeđen. E to se zove sreća u nesreći. Najsmješnije je to što ovi navode da je poslije, u životu, bio pristalica nuklearnog razoružanja. A što bi drugo trebao biti čovjek koji je preživio dvije atomske bombe?

ZNAMO TKO JE KRIV ZA POTONUĆE TITANICA!

Sjedim ja tako ove subotnje večeri pred televizorom, a do mene moj praunuk, dijete od desetak godina, pametan i inteligentan. Na RTL-u je film »Titanik«. I ide ona čuvena scena kada Leonardo (Di Caprio) i njegova Kata (Winslet) stoje na pramcu raširenih ruku, zagrljeni, puni ljubavi, ja brišem suzu... a mali će na to: »Sada su sretni, ali uskoro neće više biti sretni«. Inače ne dopuštam ukućanima da me smetaju dok gledam TV, ali ga nisam po običaju kaznio nego upitao: -«zašto si to rekao?« -«Zato što će sada udariti u ledenu santu, brod će potonuti, on će umrijeti, a ona će preživjeti. Gledao sam ovaj film već pet puta.« Hm, mislim ja... Rođen je pet godina nakon što je film snimljen, do sedme godine mu nismo dozvoljavali da gleda ovakve stvari, što znači da su ga u zadnje 3-4 godine emitirali nebrojeno puta. S obzirom da traje tri sata i kvarat, to znači da je zauzimao dobar dio tv- programa tokom svih ovih godina pa nije ni čudo da ga i mala djeca znaju napamet.
Ali, nešto drugo mene muči, a što nitko do sada nije primijetio. Ta Rose oko koje se sve vrti. Ona je u stvari najnegativniji lik u filmu. Prvo je kriva što je Titanik uopće potonuo, jer da se nije u sred noći ljubakala na palubi ne bi mornari na osmatračnici, umjesto da gledaju u sante leda, gledali u nju. Onda, ne želi ući u čamac za spašavanje dok je vrijeme, nego se vraća po Leonarda pa je on dovede po drugi put do čamca i smjesti je u nj, praktički je spašena, ali ona opet komplicira, iskoči i vrati se na brod koji tone i samo Leu služi na smetnju, jer, na kraju, da bi ona bila na suhom on joj prepusti mjesto na splavu i smrzne se. Kažem vam ja... Rose je kriva za sve. I za brod i za Leonarda.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (4 glasova)