Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

TURISTIČKA ANTIREKLAMA Policajac na Pagu me udario šakom, optužio da sam htio pobjeći neplativši račun u glavu i nazvao idiotom

22.08.2019. 10:31
TURISTIČKA ANTIREKLAMA Policajac na Pagu me udario šakom, optužio da sam htio pobjeći neplativši račun u glavu i nazvao idiotom


Interna kontrola u Policijskoj upravi zadarskoj istražuje navode poljskog turista Pawela P. (40) objavljene na Facebook stranici
"Stop Croatian Police Attacks on Tourists" koju je sam osnovao kako bi podigao svijest o incidentu koji je, kako tvrdi, imao s policajcima u Pagu 13. kolovoza.
Zadarska policija se već u srijedu poslijepodne oglasila priopćenjem za javnost u kojem su naveli kako su upoznati sa sadržajem
objavljenim na društvenim mrežama, u kojem se iznose primjedbe na rad policijskih službenika Policijske postaje Pag, tijekom kolovoza ove godine.
– S obzirom da se radi o prvim saznanjima o događaju Policijska uprava zadarska provodi postupak provjere navoda iznijetih u objavi državljanina Poljske na stranici društvene mreže te će po okončanju provjera i utvrđivanju svih relevantnih činjenica, o svemu izvijestiti javnost, poručili su iz PU zadarske.
Poljak je na stranici koju je osnovao detaljno iznio svoju stranu priče u kojoj teško optužuje paške policajce. Tvrdi da su ga napali nakon što je prijavio prijevaru jednog lokalnog vulkanizera. Naveo je kako mu je 12. kolovoza postavio lijevu prednju gumu i za nju tražio 200 kuna, no da je ona bila drugačija od ostalih pa da je odbio tako voziti i tražio identičnu gumu. Kad je sutradan došao vuklanizer mu je, tvrdi, zatražio 1000 umjesto 500 kako su dan ranije dogovorili pod izlikom da je to cijena za jednu, a ne dvije gume. Napisao je kako su ga dvojica policajaca koje je po svemu sudeći pozvao vulkanizer, optužila da je pokušao pobjeći bez da plati račun i protivno njegovoj volji odveli u zabačenu ulicu gdje nije bilo nikoga.
– Natjerali su me u prostor bez svjedoka i tražili da platim 1000 kuna za uslugu koju nisam želio. Jedan me imobilizirao, dok me drugi udario šakom u glavu pa sam pao na tlo. Nastavili su me napadati da sam pokušao pobjeći, prijetili mi zatvorom, nazvali me "poljskim idiotom" i na kraju me prisilili da platim 200 kuna. Tijekom incidenta, koji je trajao 3 i pol sata, moja maloljetna djeca su čekala na ulici, bez pratnje, i nisu me mogla dobiti na telefon jer nisam mogao odgovoriti na njihove telefonske pozive. Kasnije sam incident pokušao prijaviti u središnjoj policijskoj postaji u Zadru, ali su mi tamo odbili primiti prijavu, napisao je Poljak navodeći i kako je policajce u Zadru, shvativši da neće biti ništa od prijave, upitao je li normalno da vas policajac udara u glavu, te da je dobio odgovor: "Ako ste odbili platiti, što je drugo mogao napraviti?!".
Obzirom da je turizam važna gospodarska grana od koje živi veliki broj hrvatskih građana ovakva "reklama" nije nam trebala u srcu sezone. No ipak, čini se kako nije sve tako crno jer je Pawel P. objavio i kako su on i njegova djeca uživali na ljetovanju u Hrvatskoj te da su oduševljeni plažom, morem i svim ostalim. Nakon incidenta ljetovanje nije prekinuo već je ostao kako je ranije i planirao, a gumu koja je u ovoj priči bila povod svega neugodnoga, zamijenio je u Zadru i na koncu izrazio je zadovoljstvo i tom uslugom.
– Hvala vam svima na angažmanu i pomoći da proširim ovu informaciju. Pitate me jesam li kontaktirao poljsko veleposlanstvo poljske policajce u Hrvatskoj? Jesam. Rekli su mi mnoge korisne stvari, ali molim vas da razumijete da veleposlanstvo nema čarobni štapić za rješavanje svih situacija. Za sada, jednostavno moramo proširiti informacije, a to je i svrha društvenih mreža, napisao je Poljak zaključujući kako ipak vjeruje da je ovo samo jedan izolirani, pojedinačni slučaj, a ne uobičajeno ponašanje hrvatske policije.