Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Većina turista želi autentični zadarski suvenir

22.08.2019. 08:06
Većina turista želi autentični zadarski suvenir


Prodaja suvenira ovoga ljeta nešto je lošija od lanjske, saznajemo od trgovaca koji svoje suvenire, mahom autentične zadarske, nude na brojnim štandovima.
Turisti kupuju sve i ne može se ništa posebno izdvojiti. Neki žele suvenir, a neki uporabni predmet poput ručnika ili kape, doznajemo na štandovima na dijelu šetnice. Ponuda ide u korak s potražnjom, pa tako za svakog ima ponešto – od magneta, razglednica, privjesaka, do igračaka za djecu, torbi, majica.
– Većina turista kupuje proizvode koji na sebi imaju neku oznaku Zadra ili Hrvatske, no ima i onih kojima to nije važno, kaže Igor i dodaje da je prodaja slična kao i prošle godine. Neki kupuju, a neki samo razgledavaju dok šetaju, posebno u večernjim satima kad je i najviše turista.
Da je ove godine manje kupaca kažu nam gospođe koje prodaju tradicionalne odjevne predmete od vune i čipke.
– Za jedan ovakav džemper potrebno mi je osam dana rada po nekoliko sati dnevno, kaže Jadranka koja plete odjeću od ličke vune kakvu je plela još njena prabaka, i nudi kupcima kvalitetne i tople džempere i kape.
– Lani je prodaja išla dosta bolje nego ovog ljeta. Ne znam je li to zato što je manje turista ili manje troše, ali kupaca je malo. Najviše se za moje proizvode zanimaju Nijemci, Englezi i Irci, a najmanje Česi, Slovaci i Poljaci. Ima i Amerikanaca koji pokažu interes, a još više Korejaca. Korejci više od ostalih žele da se spusti cijena i stalno ponavljaju »discount«, kaže gospođa Jadranka.
I proizvodi od čipke, koje izrađuje i prodaje gospođa Ajša, tu i tamo nađu svog kupca. Prodaju se čipkane haljinice za djecu čija je cijena 300 kuna, a i zanimljive heklane naušnice po cijeni od 35 kuna. Najveći dio čipkanog asortimana čine stolnjaci, a oni ove godine idu lošije nego lani.
Iako sezona polako jenjava, štandovi će još neko privlačiti kupce, do listopada, kada završava »štanderska« sezona, pa onda do novog ljeta i nekih novih – starih gostiju.