Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Na jesen u školske klupe sjeda 14 prvaša

22.08.2020. 09:22


Od nekadašnja 42 učenika koliko ih je 2004. godine pohađalo nastavu u osnovnim školama na otocima, a koje administrativno pripadaju Gradu Zadru, u novoj školskoj godini 2020./2021. bit će ih tek 14. No, nije se tijekom ovih 15 godina dogodio nagli pad školaraca na zadarskim otocima, dapače, ostao je isti u odnosu na proteklu školsku godinu.
– Na Silbi smo protekle školske godine imali sedam učenika, a jednako tako i na Velom Ižu. Sada je po jedan učenik na svakom otoku završio osmi razreda te su napustili škole, pa u nadolazećoj školskoj godini na Silbi ostaje njih šest, kao i na Velom Ižu, a novost je da smo dobili dva učenika na Olibu koji su iz predškolskog uzrasta prešli u osnovnoškolce. Kada se sve zbroji i oduzme ukupni zbroj učenika je nepromijenjen, ali je po jedan učenik manje na Silbi i Velom Ižu, rekao je Joso Nekić, pročelnik UO za odjel i školstvo u Gradu Zadru.
Na Olibu je otvoren još jedan novi odjel, kojeg do sada, zbog nedostatka učenika, nije bilo već nekoliko godina.
– Svaki otok ima učitelja ili učiteljicu u razrednoj nastavi, dok u višim razredima imaju učitelje u onolikoj normi koliko je propisano zakonom. Međutim, na otocima je problem što se jedan dio predmeta nestručno predaje. Naime, nema baš učitelja za svaki predmet koji je za njega specijaliziran, jer nema baš puno ljudi koji bi tamo išli zbog dva sata. Usprkos svemu, otočne škole jednako funkcioniraju kao matična škola »Zadarski otoci«. Kod njih je u ovoj korona krizi bila bolja situacija nego u gradskim školama jer nisu imali oboljelih, pa su djeca išla u školu i bila opuštenija, naglasio je Nekić.
Ističe kako administrativno pod Grad Zadar spadaju još otoci Ist, Premuda i Molat na kojima nema učenika, pa samim tim ni aktivnih školskih odjela.
– Nekoliko godina na Istu smo imali učenika, no sada više ne. Na Premudi smo imali jednog učenika koji je sada mislim već završio školovanje, dok na Molatu nema djece. Zaključak vezan uz učenike na otocima jest da ih ima značajno manje nego prije nekoliko godina, rekao je Nekić dodajući kako je ipak ohrabrujuća činjenica da će u sklopu Male škole, odnosno programa predškolskog odgoja, u ovoj školskoj godini biti troje djece na Silbi i dvoje na Velom Ižu, što je petero novih školaraca u idućoj školskoj godini.