Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Ostvarili EU projekte vrijedne preko 48 milijuna kuna

22.08.2020. 09:33


Rezultati ovogodišnjeg rada Općine Sv. Filip i Jakov vidljivi su na područjima koja uključuju urbano uređenje, modernizaciju društvene i komunalne infrastrukture, veću kvalitetu društvenog i kulturnog života kao i pristup najranjivijoj populaciji, izvijestili su iz ove Općine koja je ovih dana objavila dvije video prezentacije, »Glavni projekti Općine Sv. Filip i Jakov u 2020. god.« i »Plaže rivijere Sv. Filip i Jakov«.
Prvom video prezentacijom izdvojeni su kapitalni projekti poput izgradnje dječjeg vrtića »Cvitić« u Turnju, gradnja nogostupa u Raštanima Donjim, infrastrukturni radovi na Rabatinu, projekt »Zaželi Sv. Filip i Jakov«, obnova kino dvorane i reciklažno dvorište u Sv. Filipu i Jakovu te izgradnja biciklističke staze od Sv. Petra do Turnja. Na kraju kraju video prezentacije naveden je popis projekata Općine Sv. Filip i Jakov u periodu koji su realizirali u razdoblju od 2017. do 2020. godine.
U drugoj video prezentaciji predstavljena je plaža rivijere Sv. Filip i Jakov. Dvije video prezentacije prvi put su predstavljene na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov.
– Brojnim projektima na komunalnom, infrastrukturnom, prometnom i društvenom planu cilj Općine Sv. Filip i Jakov je pokrenuti razvitak cijelog Općinskog područja i učiniti značajan iskorak prema boljoj kvaliteti života svojih žitelja. Tome u prilog govori i kada je riječ o prijavi projekata za sufinanciranje iz državnog i županijskog proračuna kao iz fondova Europske unije. U nedavno proteklom razdoblju ostvareni su brojni europski sufinancirani projekti čija je ukupna vrijednost prelazi 48 milijuna kuna, a sufinanciranje je odobreno iznosom od gotovo 36 milijuna kuna, navode iz Općine.
Osim navedenih projekata izgradnje dječjeg vrtića u Turnju, izgradnje reciklažnog dvorišta, projekta kino i projekta »Zaželi«, među europske projekte Općine Sv. Filip i Jakov spada i druga faza kanalizacijskog sustava Sv. Filip i Jakov, izgradnja vodoopskrbne mreže Raštane Gornje – Tičevo – Viterinci, Ribarska manifestacija Gušti mora, Ribarska večer Sv. Filip i Jakov te izgradnja nerazvrstane ceste KRČ u Turnju.
– U ovoj, 2020. godini, također se nastavio trend uspješnog povlačenja sredstava, što potvrđuje i prijavljivanje novih ugovorenih projekata poput Projekta razvoja širokopojasnog pristupa prihvatljivog za financiranje iz EU fondova na području Općina Sukošan, Sveti Filip i Jakov, Galovac i Škabrnja i Aglomeracija Biograd – sustav vodovoda i odvodnje, za područje Općine Sveti Filip i Jakov, ukupne vrijednosti preko 214 milijuna kuna, od čega će sufinanciranje Europske unije i Republike Hrvatske iznositi preko 188 milijuna kuna, zakljućuju iz Općine.