Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Darovano bogatstvo duhovnog svijeta iz stihova 15 poeta

22.08.2021. 08:11


Već 13 godina za redom u Perušiću kod Benkovca uživa se u Večeri duhovne poezije. Na kulturnom događanju u čast blagdana Majke Božje, zaštitnice Župe Perušić, bilo je dosta zaljubljenika u izričaj koji, osim što godi uhu, duhovno obnavlja srce i dušu svakog tko se preda stihu pjesničkih duša.
– Posebno je perušičkim podnebljem odjeknuo duhovni zov, već tradicionalno ispred crkve sv. Jure pred brojnim posjetiteljima, kazao je Branko Antunović, inicijator Večeri duhovne poezije.


Pjesnici u glavnoj ulozi
Večeri je prethodila sveta misa u župnoj crkvi Uznesenja BDM koju je kao i uvijek do sad predvodio don Jure Zubović, župnik Župe svetoga Jurja mučenika na otoku Viru. Potom je 13. Večer duhovne poezije započela hrvatskom himnom uz zvuke violine mlade violinistice Ivane Barjašić iz Poličnika i klasične gitare don Damira Juričina, župnika Župe Poličnik.
– Glavnu ulogu večeri imali su brojni pjesnici koji su se natjecali, koji će od njih svojim stihovima duhovne poezije, pobrati najviše oduševljenja i pljeska publike, koja je itekako znala pozdraviti svaki nastup, rekao je Mihovil Mijo Brkić iz Radio Benkovca, animator i voditelj programa ove jedinstvene manifestacije na vratima Ravnih kotara i Bukovice.


Ivanina i Damirova »Ave Marija«
Nazočnoj publici, svoje stihove je kazivalo petnaest poeta: Jela Skazlić iz Poličnika, Mladen Baraba iz Paljuva, Ivan Genda iz Medviđe, Ante Nadomir Šutra iz Knina, don Jure Zubović, župnik Vira, Branko Antunović iz Perušića, Ankica Vučetić Čepulo iz Vira, Jadranko Gizdić iz Splita, Kristina Kordić iz Raba, Ljilja Jerončić iz Splita, Ljiljana Radas iz Splita, Veronika Stanić Tomić iz Knina, Damir Trogrlić Was iz Splita, dok je pjesmu »Budi slobodan« pok. akademika prof. Ivana Goluba iz Zagreba čitao Branko Antunović.
– Fabijan Lovrić iz Tuzle, čovjek koji je sudionik od prve Večeri, bio je spriječen doći te su putem mobitela i razglasa svi čuli Fabijanovu pjesmu »Letanija svetom Anti«, naglasio je Antunović.
Mlada violinistica Ivana Barjašić i don Damir Juričin program su priveli kraju skladbom Franca Shuberta »Ave Marija«. Potom je domaćin svim sudionicima ove fascinantne manifestacije podijelio prigodne darove koje su pripremili vinari: Tomislav Glavić i Željko Vrsaljko iz Nadina, te Zlatko Kaštelanac iz Polače.




Druženje u »Pajinoj avliji«
– Spomenuti pjesnikinje i pjesnici svojim su stihovima duhovne poezije na najljepši način osvježili toplu kolovošku večer u prekrasnom ambijentu Perušića Benkovačkog te je na taj način i ovaj njihov susret pokazao koliku moć ima duhovni izričaj. Samim tim upućen je i duhovni zov da ovu vrstu poezije i dalje promoviraju i njeguju, snažeći je i kroz nove susrete, reći će Mihovil Mijo Brkić.
Na kraju je voditelj programa sve nazočne pozvao u »avliju Brankovog ćaće Paje pod Staru murvu«, na domjenak kojeg je kao i uvijek do sad pripremio Grad Benkovac, pečenjara ŠAZ iz Benkovca, Marin Ćurković (Darija) iz kafe bara Laguna iz Benkovca, Zvonimir Nimac iz Lišana Ostrovičkih, benzinska postaja Asseria Benkovac i župljanke Župe Perušić.
– Sve skupa, ugodnost Večeri duhovne pjesme je bila za pamćenje i u molitvi. Da se tako ponovi i sljedeće godine, poželio je Branko Antunović na druženju »Pajinoj avliji« koje je uz bogat stol potrajalo do kasno u noć.