Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Izložba fotografija i zapisa »Lovit ću zalaske…« autorice Ivane Kurta

22.08.2021. 08:19


U holu Gradske knjižnice Zadar 23.08. održat će se otvorenje izložbe fotografija i zapisa »Lovit ću zalaske…Izolirani mi, ti i ja i najljepši zalasci sunca« autorice Ivane Kurta iz Zadra s početkom programa u 19 sati.
Recenziju izložbe predstavit će Elvira Katić, prof. Svoje zapise, prozno – lirske crtice, čitat će autorica fotografija i zapisa Ivana Kurta. Osvrt o izložbi govorit će fotograf Silvio Panović. Organizator i moderator izložbe je Vesna Benić.


Metaforičko Sunce
Inspiraciju za fotografije i prozno poetske tekstove Ivana je pronalazila u prirodnim ljepotama Privlake gdje je i provodila vrijeme samoizolacije i distance, od ožujka do svibnja 2020., u svojoj obitelji, u stihovima Pabla Nerude i naposljetku, u svojoj osobnosti. Najbolje o tome govori Elvira Katić, prof. u recenziji spomenutih zapisa:«Osim inspiracije u prirodi i u sebi samoj, u dubini svoje duše, u prostor stvaralačkog duha autorice, u proces u osmišljavanja izložbe, ušuljali su se stihovi Pabla Nerude:«Ljubav je tako kratka, a zaborav tako dug!« Ljubav je inače spiritus movens Ivaninih zapisa, ljubav svevremenska, pokretačka, životna, ljubav i njih dvoje (»mi, ti i ja«), metaforičko Sunce u svom izlaženju, zenitu, smiraju…«
Ova tematska izložba, početkom srpnja ove godine bila je i postavljena na Rtu Artić u Privlaci i privukla veliki broj posjetitelja. Vjerujemo da će i u Zadru privući zainteresiranost posjetitelja, posebno Ivanini zapisi.


O autorici
Ivana Kurta, rođena je u Šibeniku, a u Zadru se školovala i završila Predškolski odgoj na Visokoj učiteljskoj školi. Od najranijih dana piše pjesme, kratke priče i zapise objavljivane u radijskim emisijama i ženskim časopisima (»Mila«). Objavila je zbirku pjesmica i priča za djecu, pod nazivom »Čarobni štapić«, 2008.g. U ožujku 2021.g. izdala dječju slikovnicu »Kćeri sunca«,a promociju održala u Atriju GKZ 18.05.2021. Sudjelovala je i na književnoj tribini »Govorimo glasnije« u Zagrebu. Na festivalu »Zadar snova«, 2017.g. zajedno s kolegicama sudjeluje u izradi rekvizita za predstavu »Kralj Ubu«, te glumi u predstavi »Fondustično«, pod redateljskom palicom austrijske redateljice K. Hallus. Ivana Kurta priprema još jednu zbirku pjesmica za djecu koja bi trebala izaći iz tiska do kraja ove godine. U slobodno vrijeme, na POU Zadar, uči španjolski jezik. Ivana radi kao odgojiteljica u dječjem vrtiću »Višnjik 1«