Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Balada o prolivenome mlijeku

Autor: Goran Bujić

21.09.2008. 22:00


E, sad, kakve veze ima Alex i njegova ekipa na mlijeku s kolumnom o kazališnim vodama? Ima, i nema. Zapravo, ima, ako znate čitati između redaka, ako ste skloni asocijacijama i pronalaženju smisla i ondje gdje je Smisao zdravom razumu odavno kazao laku noć. Ima i stoga što je naša usporedba kazališne vode podno mosta s bijelim mlijekom ujedno metafora o prolivenim obećanjima
Bit će ovo, štono bi se reklo, kolumna o mlijeku, i to onome prolivenom, kako je razvidno već iz samog naslova, o mirisnom, bijelom mlijeku, ali ne mlijeku s noževima, kakvo su pili dečki iz ‘Paklene naranče’, ako je za vjerovati srpskome prevoditelju, koji je njihov omiljeni napitak u Korowa baru tako prekrstio – mlekce s noževima. Zašto ‘ s noževima’? Pa valjda stoga što su nakon toga pića s halucinogenim djelovanjem momci iz Alexove ekipe obično odlazili na huliganske pohode Londonom, ne bi li, na kraju večeri, ili da budemo u skladu s kolumnom, na kraju balade, zapalili kakvog nesretnog beskućnika.
E, sad, kakve veze ima Alex i njegova ekipa na mlijeku s kolumnom o kazališnim vodama? Ima, i nema. Zapravo, ima, ako znate čitati između redaka, ako ste skloni asocijacijama i pronalaženju smisla i ondje gdje je Smisao zdravom razumu odavno kazao laku noć. Ima i stoga što je naša usporedba kazališne vode podno mosta s bijelim mlijekom ujedno metafora o prolivenim obećanjima. Prvenstveno se tu misli na našu najnagrađivaniju umjetničku, ili ako hoćete kulturnu skupinu, onu glumaca i/ili lutkara iz Kazališta lutaka, a koji kao da su prostrijeljeni pogledom hude sreće: što više nagrada osvojimo, to smo dalje od sponzora, koji su nam odavno mogli kupiti kakav polovni, ako već ne ganz neu, kombi, volks wagen, s kojim bismo onda bez problema obilazili mala sela srca mog i svu onu dječicu gladnu kazališne čarolije, a kojima je, istodobno, teatar španjolsko, ako ne i Potemkinovo selo; to smo dalje i od nove zgrade KLZ. A misli se, naravno, također i na glumce i tehničko osoblje Hrvatske kazališne kuće, koja je krenula u osnivanje stalnoga glumačkog ansambla, pa zastala na broju četiri, jerbo su četiri elementa i četiri strane svijeta, pa bi to moglo biti dostatno za kazališnu čaroliju, štoviše, već se po kuloarima šuška o novoj zgradi HKK, našto bi kakav zloban kolumnist, poput dolje potpisanog, mogao nadodati: HaHaHa. Jer, čemu zgrade, ako u njima nema tko igrati? Osobno sam radije za to da se plaćama i stanovima privuče još desetak profesionalnih glumaca, a koji će onda moći raditi prave predstave, nego da se krene u još jednu kazališnu izgradnju, koja bi se onda, pozivajući se na prošla iskustva, također mogla zidati kao markovi konaci, unedogled. Dovršite vi, gospodo koja o tome odlučujete, prvo (konačno!) zgradu lutkarske kuće, a onda, eventualno, razmišljajte o drugom kazališnom hramu. I to prvo samo razmišljajte, jer Zadar još ni prave koncertne dvorane nema, ni ljetne pozornice, što je dobro apostrofirao Švorinić, a o novoj zgradi HKK neka glave razbijaju i financijskim se sredstvima dovijaju neki drugi tzv. Gradski oci i maćehe.
Ionako je prilično mlijeka već proliveno. Tko se još sjeća obećanja o dislociranom studiju glume na Sveučilištu, vlastitih nekoliko produkcija po jednom Kazališnom ljetu, rada Dramskog studija, MAPA-inih seminara, studentskog teatra na razini jedne ‘Didaškalje’…, a da ne govorim o tome kako smo skoro pa osuđeni na monodrame i predstave sa po nekoliko glumaca, jer veće produkcije traže veći prostor, veća sredstva? I zato u Zadru ne možemo odgledati musical kakav je ‘Chicago’, a ‘Briljantin’ se može postaviti samo ljeti, na otvorenom, na Trgu 5 bunara, jerbo je to jedini gabaritima dostatan prostor. Zapravo, kad bolje promislim, musical, operu i balet dobijemo jedino na otvorenjima Festivala, rijetko tijekom sezone, ter su stoga takvi žanrovi još uvijek u Zadru vrlo rijetke ptice selice.
Riječju, umjesto daljnjeg prolijevanja mlijeka uhvatimo se pakovanja Realnog napitka za sve uzraste. Ionako nema boljeg ljeka za kulturne i kazališne probleme od – bijelog mljeka. Barem dok ga još uvijek ne pakiraju – s noževima!