Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Muraj prepušten pješacima

Autor: Elza Radulić-Toman

21.09.2009. 22:00
Muraj prepušten pješacima

Foto: Filip BRALA



Muraj je jutros pružao ugodniju sliku od one koju viđamo svaklodnevno, kada obično od parkiranih auta s obje strane ceste ne možemo ni proći. Najljepše je ipak bilo kada su oko 11 sati tuda prolazili brojni pješaci, koji su se uključili u akciju pješačenja
Gotovo začudno danas izgleda Muraj. Prazan. S istočne strane od stare Tehničke škole vidjela su se samo dva auta, jedan zagrebačke i drugi zadarske registracije, ostala tamo od predhodnoga dana. I na parkiralištu gradske uprave je bio jedan, pa je i taj prostor nekako sablasno izgledao. Danas je, kako je poznato, proglašen bio dan bez auta, a u sklopu akcije Europski tjedan kretanja. Građane se pozivalo na kretanje, na pješačenje, da barem taj jedan dan hodaju i tako pomognu svome zdravlju, odnosno da shvate kako je dobro pješačiti, pa neki možda nastave s tom praksom. Ne samo da je to zdravo radi samoga kretanja, već i zato što se nekorištenjem auta smanjuje zagađivanje okoliša.
Da bi se građanima pješacima i onima koji su se uključili u akciju hodanja pomoglo, Grad je odlučio zatvoriti za automobilski promet cijelu ulicu Bedeme zadarskih pobuna, popularni Muraj i to u vremenu od 7 do 17 sati. Tvrtka Obala i lučice je na početku ulice kod Tehničke škole postavila traku kojom se zabranjuje promet, a sve je regulirao prometni policajac, koji je tamo bio već u sedam sati. Policajac Predrag Tomašek, poznat javnosti i po svome junaštvu kada je zajedno sa svojim šefom Elvisom Perinčićem s mosta skočio da bi spasio jednu turisticu koja se pokušala utopiti, jutros je brojim vozačima objašnjavao razloge zatvaranja Muraja. Naime, rekao nam je da su građani neinformirani, mnogi nisu čitali ni čuli da je dan za pješačenje, pa su pitali doslovno svašta. Je li se tamo čiste stabla, je li se izvode kakvi građevinski radovi i sl.
Pitali smo policajca je li bilo privilegiranih, je li neka auta propuštao, poput primjerice zaposlenih u gradskoj upravi koji privilegirano svakodnevno dolaze u garažu Grada Zadra, premda su im auta privatna. Odgovorio je da niti jednoga nije pustio, jer mu je tako i naloženo. Zato je kamion koji je dovezao neki materijal za Muzej stakla morao parkirati ispred “rampe” i kolicima vući materijal do muzeja.
Od policajaca, a tamo je kasnije došao još jedan policijski motorist Tihomir Ružička, smo saznali da je ujutro ipak bila gužva na okolnim prometnicama, a koju je potaklo i zatvaranje Muraja. Većina vozača koji su morali skrenuti lijevo oko Tehničke je nastavila uz “Ribič” opet lijevo na Liburnsku obalu i tu se stvarao poveći “čep”. No, ipak je primjećeno da su mnoga vozila jutros ostala u dvorištima, naročito vozila onih koji kasnije izlaze u grad.
Dakle, ponovimo da je Muraj jutros pružao ugodniju sliku, od one koju viđamo svaklodnevno, kada obično od parkiranih auta s obje strane ceste ne možemo ni proći. Najljepše je ipak bilo kada su oko 11 sati tuda prolazili brojni pješaci, koji su se uključili u akciju pješačenja. Među njima dječji vrtići i neizostavne članice udruge Relaks, koje redovito pješače i kada nisu na djelu ovakve “europske” akcije.