Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Prilagođeni međugradski autobus – UVEDITE GA!!!

Autor:

21.09.2009. 22:00
Prilagođeni međugradski autobus – UVEDITE GA!!!

Foto: Zvonko KUCELIN



Potrebna nam je barem jedna linija tjedno s kojom bi invalidi mogli otputovati u neki drugi grad u Hrvatskoj i vratiti se istog dana. Istina je da invalidi voze i automobile, ali mnogi ga nemaju ili ga ne mogu voziti, sve ovisi i stupnju invaliditeta, kazao je Ivan Anušić
Kampanja pod nazivom “Prilagođeni međugradski autobus – UVEDITE GA!!!” održana je danas u sklopu obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti kojeg provodi Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – ZSOIH, Savez društva distrofičara Hrvatske – SDDH i Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije.
Kampanja je upriličena ispred Gradske lože na Narodnom trgu, a podrazumijevala je potpisivanje podrške uvođenja međugradskog autobusa prilagođenog osobama s invaliditetom, što je zapravo dio organiziranih manifestacija koje provodi Grad Zadar vezano za spomenuti Europski tjedan mobilnosti.
Ovom su događaju, osim predstavnika Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije i Saveza distrofičara Hrvatske, prisustvovali i Stipe Zrilić, župan Zadarske županije i Josip Kraljić, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Zadarske županije. Dan je na jednak način i u isto vrijeme obilježen i u svim drugim gradovima Hrvatske, a različitim promotivnim materijalima zainteresirani su bili brojni prolaznici, koji su, shvativši o čemu je riječ, vrlo rado svojim potpisom podržali osobe s invaliditetom.
– Na ovaj način želimo našim institucijama približiti potrebu za nabavkom jednog međugradskog autobusa prilagođenog osobama s invaliditetom. Potrebna nam je barem jedna linija tjedno s kojom bi invalidi mogli otputovati u neki drugi grad u Hrvatskoj i vratiti se istog dana. Istina je da invalidi voze i automobile, ali mnogi ga nemaju ili ga ne mogu voziti, sve ovisi i stupnju invaliditeta, kazao je Ivan Anušić, predsjednik Udruge invalida Zadarske županije, napomenuvši kako je siguran da bi potrebni autobus koristilo barem 20 članova samo njegove Udruge, tako da bi, kada se u obzir uzmu invalidi drugih udruga, ova investicija bila itekako isplativa.
Prisutnima se obratio i Stanko Panić, dopredsjednik zadarske Udruge invalida, podsjetivši kako su tema ovogodišnjeg Europskog tjedna kretanja klimatske promjene, kako u svim gradovima, tako i u Zadru te, naravno, kretanje, kako u smislu očuvanja zdravlja, tako i u smislu zaštite okoliša.
– Pripremili smo liste kojima želimo potaknuti vas i sve građane da podrže našu akciju uvođenja međugradskog autobusa prilagođenog invalidima, kazao je Panić, nakon čega je i zadarski župan kazao nekoliko prigodnih riječi te postao prvi potpisnik liste za osiguranje autobusa, podržavši svojim potpisom njihovu akciju.