Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Vrančić odbio prijedlog Turističke zajednice

Autor: Teuta Babajko Jamičić

21.09.2009. 22:00
Vrančić odbio prijedlog Turističke zajednice

Foto: Adam VIDAS



Iako u Turističkoj zajednici Grada Zadra smatraju kako bi se sa sezonskim radnim vremenom trebalo početi tjedan dana prije Uskrsa čime bi se ujedno i produljila turistička sezona, zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić, odbio je takav prijedlog, pojašnjavajući kako je riječ o složenoj odluci, koja treba biti rezultat kompromisa stanovnika Poluotoka i ugostiteljskih djelatnika
Zadarski gradonačelnik Zvomimir Vrančić odbio je prijedlog Turističke zajednice grada Zadra kojim se traži produljenje turističke sezone kao i radnog vremena ugostiteljskih objekata u tom periodu. Naime, turistička sezona na zadarskom području traje od 15. svibnja do 14. rujna, što Turistička zajednica grada Zadra smatra nedovoljnim te traži da ista počne tjedan dana prije Uskrsa. Za spomenuti period gradska Turistička zajednica traži i sezonsko radno vrijeme, odnosno da ugostiteljski objekti budu otvoreni do 1,30 sati.
Kako prema postojećoj odluci o ugostiteljskoj djelatnosti, ugostiteljski objekti izvan sezone rade od 6 do 24 sata, gradska Turistička zajednica Gradu Zadru uputila prijedlog za izmjenu iste o kojemu se jutros raspravljalo na Kolegiju gradonačelnika. Iako u Turističkoj zajednici Grada Zadra smatraju kako bi se s sezonskim radnim vremenom trebalo početi tjedan dana prije Uskrsa čime bi se ujedno i produljila turistička sezona, zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić, odbio je takav prijedlog, pojašnjavajući kako je riječ o složenoj odluci, koja treba biti rezultat kompromisa stanovnika Poluotoka i ugostiteljskih djelatnika.
Rublje na špagu
– Poluotok je turistička destinacija i spomenik kulture, no takvog ga čine i njegovi stanovnici, prije svega njihov način života, njihove navike, pa čak i to što suše rublje na špagu preko ceste. Sve je to Poluotok, to su segmenti koji ga čine turističkom destinacijom zbog čega moramo pronaći način, model za suživot ugostitelja i stanovnika na Poluotoku, govori Vrančić ističući kako radno vrijeme ugostiteljskih objekata na Poluotoku treba prilagoditi životu stanovnika u starog gradskoj jezgri kako ne bi došlo do iseljavanja.
Iseljavanje gradske jezgre, kako nastavlja Vrančić značilo bi propast Poluotoka. Prema gradonačelnikovim riječima, nikako ne bi bilo dobro da zbog nemogućnosti kompromisa između ugostitelja i građana, u budućnosti na katu Varoši budu odvjetnički uredi.
Iako Vrančić nije prihvatio prijedlog Turističke zajednice grada Zadra, to zasigurno nije kraj priče o produljenju turističke sezone, odnosno radnom vremenu ugostiteljskih objekata. Shodno tome, Boris Artić, pročelnik Ureda gradonačelnika, predložio je da tjedan dana prije Uskrsa produlji radno vrijeme ugostiteljskih objekata i trgovina za vikende i blagdane. Za Artićev prijedlog, Vrančić je naveo kako će se sigurno razmisliti i o toj mogućnosti.
Jure i Kalelarga
Vezano za prijedlog gradske Turističke zajednice, na današnjem Kolegiju gradonačelnika, pročelnici su iznijeli različita mišljenja. Tako je Rajko Jurin, pročelnik Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom, naveo kako Grad Zadar s infrastrukturom i radnim vremenom treba omogućiti dulju sezonu, a ne se nikako povlačiti. Što se tiče dogradonačelnik Dražena Grgurevića, on je za kompromis. Uz to, Grgurević je čak ponudio prijedlog da dio Poluotoka, u ovom slučaju Varoš, bude središte događanja.
– Pitanje je postoji li stvarna potreba za produljenjem radnog vremena ugostiteljskih objekata jer u svibnju i sada u rujnu Kalelarga je navečer prazna. Šetača nema, a ugostiteljski objekti zjape prazni, govori Jure Zekanović, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, navodeći kako je neku večer, šetaju Poluotokom, praktički bio sam na Kalelargi, iako je ponoć još bila daleko.
S druge strane, Alan Kociper, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, drži da Grad Zadar ugostiteljima treba omogućiti rad, a ne puniti ugostiteljske objekte. Punjenje ugostiteljskih objekata je zadaća ugostitelja, a prema Kociperovim riječima, Gradu Zadru i nije toliko važno jesu li objekti popunjeni.
– Moramo pronaći kompromis za zajednički suživot ugostitelja i stanovnika na Poluotoku. Razmislit ću o prijedlogu da se od Uskrsa ipak produlji radno vrijeme, no samo za vikende, kaže gradonačelnik Vrančić, najavljujući kako će se o radnom vremenu ugostiteljskih objekata uskoro odlučivati na sjednici Gradskog vijeća.
U nastavku Kolegija gradonačelnika, prihvaćen je prijedlog zaključka o uređenju dječjeg igrališta na Bilom brigu. Tako će nakon vrtića i nove škole, Bili brig dobiti i igralište namijenjeno najmlađima. Igralište bi trebalo biti gotovo do Božića, što će Grad Zadar stajati 787 tisuća kuna.