Business as unusual - putokaz prema zelenoj ekonomiji

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
vjetroelektrane

U Zadru će se od 24. do 26. rujna 2010. održati međunarodna konferencija "Business as unusual - putokaz prema zelenoj ekonomiji".

Organizator konferencije je Heinrich Böll Stiftung - zaklada bliska njemačkoj stranci Zelenih. U suradnji s Europskim centrom za međusektorsku suradnju (IMPACT) program će se održavati u njihovim prostorijama u nekadašnjoj vojarni "Franko Lisica", a pod medijskim pokroviteljstvom Poslovnog dnevnika.

Održiva budućnost Hrvatske vrlo je upitna. Trenutačno dominantan scenarij opskrbe energijom RH ne samo da podrazumijeva veliki rast potrošnje energije, nego pretpostavlja i nastavak orijentacije na fosilna goriva, dok ozbiljno uzima u obzir i nuklearnu energiju. S druge strane, i nimalo slučajno, tehnologije opskrbe energijom iz obnovljivih izvora i dalje se suočavaju s restriktivnom regulativnim okvirom i demotivirajućim uvjetima implementacije. Također, naša se regija trenutačno javlja isključivo kao potencijalna tranzitna zona za različite transnacionalne projekte opskrbe energijom (naftovoda i plinovoda) ali, unatoč potencijalu, ostaje izvan transnacionalnih projekata čiji je cilj opskrba čišćom, zelenom i obnovljivom energijom. Takvo stanje stvari treba promijeniti.

Hrvatska se trenutačno suočava s teškim teretom financijske krize i njezinim dugoročno razarajućim implikacijama. Deindustrijalizirana je i vapi za novim investicijama. Zašto ne iskoristiti priliku da se prekine s "business as usual" scenarijima i umjesto toga okrene prema zelenim industrijama?

Ne samo da one mogu povećati energetski suverenitet nego, kako pokazuju primjeri nekih zapadnoeuropskih zemalja, mogu povećati i stopu zaposlenosti.

Program konferencije bavit će se poticajima za napuštanje razornih "business as usual" scenarija i njihovim prevođenjem u održive i koherentne strategije za nošenje s višestrukom financijskom, energetskom i klimatskom krizom.

"Business as unusual" odnosi se na zelenu transformaciju - zaokret prema industrijama prijateljski nastrojenim prema okolišu, povećanju udjela obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, a sve s ciljem postizanja energetske sigurnosti i gospodarskog prosperiteta.

Namjera je konferencije:

- povećati interes privatnog sektora, poduzetnika i sindikata za zelene industrije

- spojiti interese aktera koji se bave zaštitom okoliša, poduzetnika, države i banaka, i time stimulirati njihove zajedničke poduhvate i suradnju u smjeru "zelene transformacije"

- utjecati na policy makere kako bi uveli mjere koje sadrži Green New Deal i promijenili restriktivan pristup prema obnovljivim izvorima energije

intenzivirati razmjenu i proširiti suradnju među različitim sektorima, na nacionalnoj, regionalnoj i EU razini

Podršku konferenciji svojim će prisustvom i sudjelovanjem iskazati ugledni gosti:

Nj.E. Bernd Fischer, veleposlanik SR Njemačke u RH te Manuel Sarrazin, zastupnik stranke Zelenih u Njemačkom parlamentu, zastupnici i zastupnice Hrvatskog sabora, eksperti s njemačkih ekoloških instituta i brojni drugi uvaženi stručnjaci i gosti iz Hrvatske i regije.

Konferencija će sveukupno ugostiti oko 80 visoko profiliranih stručnjaka, političara, poduzetnika i aktivista iz Njemačke, Češke, Španjolske, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno