Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Grujić: Nismo prirepak HDZ-a

21.09.2010. 22:00
Grujić: Nismo prirepak HDZ-a


Hrelja se priklonio Kukriku koaliciji kako bi dobio treći saborski mandat i time stekao uvjete da može ići u prijevremenu mirovinu, rekao je Grujić


Dvadeset godina umirovljenici su bili dobra meta i lak plijen  za HDZ i za SDP koji su dolazili s punom košarom darova, a nakon što bi sporazum bio potpisan ostajali smo razočarani i danas su umirovljenici socijalni slučajevi. Na temelju te spoznaje udružili smo se u blok  jer želimo imati težinu,  a naša težina nije ni u 1.000 organizacijskih jedinica, ni u 400.000 ljudi koje okupljamo već će biti izražena u rukama koje ćemo imati u Saboru. Stranka umirovljenika postoj već 11 godina i nije nikakav prirepak HDZ-a, kako kaže Silvano Hrelja. Mi smo u Blok pozivali HSU jer je bilo logično da odemo svi zajedno, ali Hrelja se priklonio Kukriku koaliciji kako bi dobio treći saborski mandat i time stekao uvjete da može ići u prijevremenu mirovinu, jer ukoliko ne bi dobo mandat morao bi na burzi rada čekati 65.-tu godinu. Razočarani njegovim postupkom članovi HSU prelaze k nama, kazao je na konferenciji za novinare u Zadru Lazar Grujić, predsjednik Stranke umirovljenika i koordinator Bloka “Umirovljenici zajedno” kojeg uz SU čine i DSU, AHU, SSU i ZU uz potporu udruga MUH i SUH.
Grujić je rekao  kako i u Zadarskoj županiji k njima prelaze čitavi ogranci HSU, pa i predsjednici, no nije bio voljan reći o kome se radi. Istaknuo je kako će Blok  izići sa samostalnom listom te se neće priključiti drugim opcijama. Odgovarajući na pitanje rekao je kako je na području Zadarske županije u pripremo održavanje  izbora u devet stranačkih organizacija, ali niti on, a niti povjerenik za Zadarsku županiju Josip Paladina, nisu željeli precizirati u kojem će roku biti ustrojena Županijska organizacija.
Grujić nije želio jasno odgovoriti na pitanje bi li se budući zastupnici Stranke umirovljenika odnosno Bloka “Umirovljenici zajedno” kada bi njihovi mandati bili presudni radije priklonili Kukuriku koaliciji u kojoj je i HSU ili HDZ-u, već je poručio kako će stati uz budućeg mandatara. Napomenuo je tek kako će oduku o postizbornom koaliranju donijeti s obzirom na odnos potencijalnog partnera prema gospodarstvu.
Grujić je također kazao kako podržava Vladine gospodarske mjere „jer drugih nema”, a slaže se i penalizacijom odlaska u prijevremenu mirovinu, iako smatra da bi radni vijek kod osoba koje se zapošljavaju u ranijoj životnoj dobi ipak ne taje do 65 godine života.
– Predložili smo Jadranki Kosor da osnuje Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe, neku vrstu pandana GSV-u, u kojem bi bili predstavnici Ministarstva gospodarstva, Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, Sindikata umirovljenika, Bloka i HSU  s premijerkom, ili tko bude premijer nakon izbora, na čelu. Kako bismo izišli iz gospodarske krize, trebamo svi sjesti za stol, poručio je Grujić.


 BRUCKER IZ HSU PREKO HSLS-a U SU




– Pred nama je velik posao, želimo okupiti sve umirovljenike i neće nam se dogoditi ono što se dogodilo HSU da je ukomponirana u druge stranke, kazao je na konferenciji na novinare predsjednik novoformirane zadarske organizacije Stranke umirovljenika (SU) Leopold Brucker.  Nekadašnji čelnik gradske i županijske HSU koji je bio vijećnik u Županijskoj skupštini između 2005. i 2009, posljednje dvije godine proveo je kao član HSLS-a.
-U HSLS-u sam trebao organizirati umirovljenike, ali kad to nije zaživjelo izišao sam iz stranke i to prije njihovih izbora, objasnio je Brucker.
Grujić  je odgovarajući na pitanje rekao kako nije vjerojatno da će Brucker biti nositelj liste za IX. Izbornu jedinicu.