Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Motiviranje mladih za znanost

21.09.2010. 22:00
Motiviranje mladih za znanost


Program  Noć istraživača 2010. pod nazivom “Istražujmo, otkrivajmo i družimo se sa znanošću”  ovoga petka otvara se u pet  hrvatskih gradova istovremeno, a osim Zagreba, Lepoglave, Korenice i Raba program sastavljen od brojnih  izložbi, radionica,  predavanja i projekcija održava se  i u Starigradu-Paklenici. Manifestacija Noć istraživača se u Europi organizira od  2005. godine pod  motom “Istraživači su među  nama”, a cilj joj je  demistificikacija  znanstvenika-istraživača u očima  javnosti, te poticanje mladih na  odabir znanstvene karijere. Europska unija je  organizaciju ovog  događaja povjerila Udruzi za promicanje i zaštitu  geološke baštine  ProGEO, a kako navode organizatori želja im je djecu i  mlade afirmirati za znanost.
– Želja nam je u projekt  uključiti što više djece i mladih, u nadi da će se razbiti  barem neke stereotipne vizije  znanstvenika i istraživača kao  npr. “čudak raščupane kose s  epruvetom u ruci” i tako motivirati mlade da razmotre  znanost i istraživanje kao moguće buduće zanimanje, navodi se u priopćenju organizatora.
Manifestacija se u podne  otvara u Hotelu Alan  izložbom “Okusi znanosti”, a  u 13 sati otvorit će se i izložba  učeničkih radova. Od 14 do 17  sati održat će se radionice u  EU-kutiću, dok će nakon toga  biti održana projekcija obrazovno-znanstvenog videa. Nakon 18 sati održat će se zanimljiva predavanja : “Od planinarskog izleta do znanosti  (osobni put jednog istraživača)” – Damira Lackovića, “Istraživanje u plavom” –  Anđelka Novosela te “Zašto  skakućem po kamenju?” –  Dražena Perice. Nakon 20  sati organizirano je druženje  sa znanstvenicima. U manifestaciji sudjeluje i Osnovna  škola Nikola Tesla iz  Gračaca.