Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Na otocima 89 intervencija

21.09.2010. 22:00
Na otocima  89 intervencija


Ono što se nikako ne može “preskočiti” je kašnjenje s isporukom vatrogasnog broda koji bi poslužio za gašenje požara na otocima, ali i za prijevoz bolesnika s otoka na kopno u hitnim slučajevima


Prema podacima  Županijske vatrogasne zajednice na otocima Zadarske  županije do polovine listopada bilo je ukupno 89 intervencija.
Podaci govore da je na otoku Pagu bilo 49 intervencija,  na otoku Ugljanu 6, na Viru  15, na Pašmanu 9, Dugom  otoku 1, Ižu 6, Istu 1, Premudi  1, na Olibu 1.
Prema specifikaciji požara,  ukupno je bilo 59 požara otvorenog prostora, 6 požara  objekata, 5 požara na vozilima, 1 na plovilima, 12 prometnih intervencija vatrogasaca te 6 ostalih tehničkih intervencija.
 Iz podataka se vidi da se  najveći broj intervencija odnosio na požare koji su se  dogodili na otvorenom prostoru, dok je na plovilu bila  samo jedna intervencija.
Naime, kad su u pitanju  plovila, treba znati da su vatrogasci opremljeni i za  gašenje požara na plovilima,  što je itekako bitno kad se ima  na umu da na području otočja  Zadarske županije ima više  marina, sidrišta i drugih vrsta  priveza brodova i brodica. A u  ljetnoj sezoni njihov se broj  znatno poveća pa time i mogućnost izbijanja požara na  plovilima.
  Dobrovoljna vatrogasna  društva na otocima Zadarske  županije dobro su opremljena, a ono malo ljudstva dobro  je osposobljeno za gašenje  požara. Ono što se nikako ne  može  “preskočiti” je kašnjenje  s isporukom vatrogasnog broda koji bi poslužio za gašenje  požara na otocima, ali i za  prijevoz bolesnika s otoka na  kopno u hitnim slučajevima.
Naime, već je u nekoliko  navrata najavljivana primopredaja, porinuće ovog broda,  ali, nažalost, do danas još  ništa. Ako je spomenuti brod  namijenjen i za hitni prijevoz  bolesnika s otoka u Zadar, a  takvog sličnog nema ovo područje, onda bi nadležne  službe u Gradu, Županiji i  Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, morale  pronaći još malo sredstava da  se brod opremi i stavi u funkciju.
Dolazi zima, a s njom i  problemi otočana kad je u  pitanju hitno prebacivanje pacijenta u Zadar. Što bi, pitaju  se otočani, da im brod Pomorske policije ili Lučke kapetanije ne uskače u hitnim  slučajevima.
Spomenimo i ovom prigodom da su posade brodova  Pomorske policije i Kapetanije najčešće riskirajući i svoje  živote, spasile velik broj  otočana.
 Nedostatak financijskih  sredstava, ipak je ove godine  brojčano smanjio službu promatranja na otocima što, na  svu sreću, nije imalo većih  posljedica.
 Treba istaknuti i vrlo dobru  suradnju DVD-a s otoka i  Županijske vatrogasne postrojbe u Zadru. Aktivna promatranja (izvidničara) i  dežurstva DVD-a na otocima  službeno su prestala sredinom  rujna. Riječ je o DVD-ima na  onim otocima koji administrativno pripadaju Gradu Zadru.