Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Potreban lift za lakši ulazak u bazen na Višnjiku

21.09.2010. 22:00
Potreban lift za lakši ulazak u bazen na Višnjiku


Cilj nam je da kroz kampanju “Za pokret…” upoznamo javnost s izazovima s kojima se suočavaju osobe oboljele od neuromuskulatornih bolesti i drugih dijagnoza u području mobilnosti. Kampanjom želimo ukazati na to da se plivanjem, tjelovježbom i fizikalnom terapijom može unaprijediti mobilnost osoba s invaliditetom, rekao je Jozo Kasipović, voditelj sekcije osoba oboljelih od neuromuskularnih bolesti


Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije danas je u povodu obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti pod motom “Putuj pametnije – živi kvalitetnije”, održala konferenciju za novinare pred bazenom na Višnjiku.
Pred ulazom u bazen okupili su se članovi Udruge tjelesnih invalida te sekcije oboljelih od neuromuskularnih bolesti i drugih dijagnoza te su htjeli ukazati kako se plivanjem, tjelovježbom i fizikalnom terapijom može unaprijediti mobilnost osoba s invaliditetom.
 – Cilj nam je da kroz kampanju ‘Za pokret…’ upoznamo javnost s izazovima s kojima se suočavaju osobe oboljele od neuromuskulatornih bolesti i drugih dijagnoza u području mobilnosti. Kampanjom želimo ukazati na to da se plivanjem, tjelovježbom i fizikalnom terapijom može unaprijediti mobilnost osoba s invaliditetom. Na taj se način oboljele osobe daleko više uključuju u aktivnosti svakodnevnog življenja i usporavaju progresiju bolesti, rekao je Jozo Kasipović, voditelj sekcije osoba oboljelih od neuromuskularnih bolesti, a koji i sam boluje od mišićne distrofije. On je naglasio da se zbog povoljnog toplinskog efekta vode poboljšava prokrvljenost mišića, reakcija u vodi aktivira sve skupine mišića i u vodi je lakše izvoditi pokrete.
 – Osobe oboljele od neuromuskularnih bolesti u Zadru imaju dosta mogućnosti za plivanje, kako ljeti u moru, tako i na bazenu tijekom cijele godine. Nadamo se da će prisutnost jednog terapeuta ili osobe koja poznaje vježbe prilagođene za osobe s invaliditetom na ovom bazenu omogućiti nama invalidima lakše svladavanje nastalih tegoba, rekao je Kasipović. Dodao je da neki članovi dolaze na bazen na Višnjiku te tamo vježbaju, ali imaju problema oko ulaska u bazen koji nema prilagodbu za osobe s invaliditetom.
Na konferenciju su došli i predstavnici Grada Zadra i Županije. Mario Pešut, pročelnik gradskog upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, obećao je da će, ako se voditelj bazena s tim složi, kroz nekoliko dana montirati lift koji će osobama s invaliditetom olakšati ulazak u bazen.
Na konferenciji za novinare govorila je i Iva Blažić, predstavnica Mreže žena s invaliditetom. Ona je u povodu obilježavanja Dana borbe protiv nasilja nad ženama istaknula da se svi zajedno moramo boriti protiv nasilja koje je u porastu. Posebno je istaknula da je nasilje nad ženama s invaliditetom još izražajnije jer su te žene ovisne o nasilnicima i teže im je izaći iz tog kruga.
Blažić je rekla da želi ohrabriti žene da prijavljuju nasilnike jer je to jedini način da se nasilje počinje smanjivati.