Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

S poplavljenog područja evakuirano oko 215 ljudi

21.09.2010. 22:00
S poplavljenog područja evakuirano oko 215 ljudi


S poplavljenog velikogoričkog područja evakuirano je oko 215 ljudi, a očekuje se da će se tijekom srijede oni moći vratiti u svoje domove, izjavio je oko ponoći za Hinu načelnik Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije Rudolf Vujević.
Ljudi su bili evakuirani iz poplavljenih naselja Orle, Bukevje, Strmec, Sop Bukevski, Drenje i Čička Poljana, rekao je.
U dvoranu Osnovne škole Vukovina gdje im je osiguran smještaj, bilo je smješteno desetero ljudi, ali i oni su iz škole otišli rodbini i prijateljima, rekao je Vujević. Dodao je da je u školi smješteno jedino 50 pripadnika Hrvatske vojske.
Vujević je istaknuo da je na tom području u svojim poplavljenim kućama ostalo oko 1000 ljudi.
Ljudima se u utorak od jutra dostavljala hrana i piće. Komunikacija se obavljala kamionima, a u Čičkoj Poljani i Bukevju čamcima. Tamo se voda crpila velikim pumpama koje su dodatno prepumpavale vodu iza nasipa tako da se može brže povlačiti. Voda se tim pumpama crpila u količinom od 350, odnosno 450 litara u minuti, rekao je.
Na poplavljenom području dežura se cijelu noć, osigurani su čamci, te Hitna pomoć.
Vujević je rekao kako očekuju da će se do popodne u tom poplavljenom području uspostaviti normalna komunikacija.
Istaknuo je da su u utorak navečer održali sastanak Stožera te su obišli poplavljeno područje. Vodostaj pada i voda se povlači iz cijelog velikogoričkog područja, istaknuo je. Najavio je da će ujutro u šest sati održati sastanak koordinacije, a onda će početi s ispumpavanjem vode iz kuća.
Direktor Vodnogospodarskog odjela za slivno područje Grada Zagreba Hrvatskih voda Zvonko Marenić za Hinu je izjavio da je u utorak popodne započela sanacija prodora vode uzvodno od Strmca Bukevskog na mjestu urušenja nasipa. Zatvaranje tog otvora očekuje se u srijedu navečer.
“Također očekujemo da će se u jutarnjim satima moći pristupiti i sanaciji nizvodne dionice nasipa prema Bukevju. Očekujemo i da će se tijekom dana stvoriti uvjeti za komunikaciju prometnicom od Ćića do Bukevja koja je nužna za dopremu materijala za sanaciju”, rekao je Marenić. Dodao je da je u utorak, kad se razina vode u odteretnom kanalu spustila ispod razine vode u zaobalju, otvoren sifon Odra. Postavljene su pumpe velikog kapaciteta za ispumpavanje vode iza zaobalja u odteretni kanal, čime se olakšala obrana naselja u zaobalju, naglasio je direktor Vodnogospodarskog odjela za slivno područje Grada Zagreba Hrvatskih voda Zvonko Marenić.