Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Solinarka i Kulik u Starome gradu

21.09.2010. 22:00
Solinarka i Kulik u Starome gradu


Solinarka je mala ribica koja živi uz bazene soli, a Kulik je ugrožena vrsta price i oni su glavni likovi u mojim slikovnicama koje su do sada tiskane, kao u slikovnici o paškoj čipki, o bazenima soli, a u ovoj slikovnici se govori o starom gradu Pagu, rekla je Ljiljana Festini pojasnivši da Solinarka i Kulik pričaju o važnim događajima iz prošlosti


U paškom Starom  gradu pred crkvom Sv. Marije  iz 13. stoljeća učenicima od 1.  do 4. razreda Osnovne škole  Jurja Dalmatinca predstavljena je slikovnica Ljiljane Festini pod nazivom “Solinarka i  Kulik u Starome gradu”. Na  predstavljanju slikovnice uz  učenike, nazočni su bili roditelji, nastavnici, ravnateljica  osnovne škole Željka Zubović, gradonačelnik Paga Ante  Fabijanić i zamjenik gradonačelnika Tino Herenda.
Učenici su od škole do Starog grada stigli turističkim vlakićem, a okupili su se pred  crkvom gdje je Ljiljana Festini  govorila o svojoj novoj slikovnici.
– Solinarka je mala ribica  koja živi uz bazene soli, a  Kulik je ugrožena vrsta price i  oni su glavni likovi u mojim  slikovnicama koje su do sada  tiskane, kao u slikovnici o  paškoj čipki, o bazenima soli,  a u ovoj slikovnici se govori o  starom gradu Pagu, rekla je  Ljiljana Festini, pojasnivši da  Solinarka i Kulik pričaju o  važnim događajima iz prošlosti, o tome kako je kralj Bela  IV. Pagu dao bulu Slobodnog  kraljevskog grada, zatim kako  su se stanovnici Paga bavili  solarstvom, a zbog soli su se  morali braniti od neprijatelja.
– Nakon što je izgrađen novi  grad Pag, Solinarka i Kulik se  sreću u Starom gradu na procesiji koja se održava svake  godine za Velu Gospu i tako  pokazuju kako je stari i novi  grad povezan i nikada nije  napušten, ispričala je Festini.
Nakon toga su učenici ušli u  crkvu Sv. Marije gdje im je  profesor povijesti Hrvoje Crljenko govorio o Starom gradu.
– U starom gradu Pagu solarstvo je bilo glavno zanimanje. Nekada nije bilo hladnjaka i hrana se čuvala tako  što se solila i zbog toga je sol  bila vrlo važna pa su je nazivali  bijelim zlatom. Zbog toga bogatstva Pag se razvijao kao  grad s crkvama, palačama i  obiteljskim kućama, ali je stalno postojala opasnost od napada i zbog toga su Pažani u  15. stoljeću odlučili izgraditi  novi grad, a to je grad u kojem  danas živimo, rekao je prof.  Crljenko.
Nakon zanimljiva predavanja prof. Hrvoja Crljenka Ljiljana Festini je svim učenicima darovala slikovnicu. Tiskanje slikovnice “Solinarka i  Kulik u Starom gradu” sponzorirala je Turistička zajednica grada Paga.