Svaka sorta dozrijeva u svoje vrijeme

Slika korisnika admin
Branko BOŽIĆ
Nikolina Paleka, poznata zadarska enologinja dipl. inž. agronomije

Budući da se nalazimo na pragu ovogodišnje berbe grožđa, u organizaciji Udruge vinara i vinogradara Privlaka i njezinog predsjednika Borisa Glavana, u multimedijalnoj dvorani osnovne škole održano je zanimljivo predavanje o berbi i preradi grožđa te vinarstvu i podrumarstvu. Da je tema zaista pogođena, pokazala je nazočnost velikog broja zainteresiranih privlačkih vinogradara, kojima su uz svu višegodišnju praksu na terenu ovakva stručna predavanja i razgovori itekako dobrodošli.

Oaza vinogradarstva

 Naime, poznato je kako je upravo Privlaka od pamtivijeka bila oaza vinogradarstva i dobrih i kvalitetnih vina. Tome u prilog svakako ide podatak da je trenutačno u ovdašnjim vinogradima zasađeno preko 200.000 trsova vinove loze kao i to da iz godine u godinu privlačke općinske strukture u velikoj mjeri kroz nabavku loznih cjepova po izuzetno prihvatljivim cijenama, potiču sadnju novih vinograda i to poglavito među mlađom populacijom.

Pozivu vodstva Udruge Privlaka da bude promotorica i savjetnica vinogradarima i podrumarima na ovom skupu odazvala se poznata zadarska enologinja dipl. inž. agronomije Nikolina Paleka, djelatnica Hrvatskog Zavoda za poljoprivredno savjetodavnu službu u Zadru. Ona je svoje iscrpno i studiozno predavanje uz ostalo popratila sa 20-ak "foto slideova" u kojem je vinogradare informirala kada i na koji način početi s berbom pojedinih sortimenta grožđa, transportom i njegovom preradom i to klasičnim načinom te putem tzv. muljača i ruljača koje se sve više danas upotrebljavaju u suvremenoj tehnologiji prerade i čuvanja vina. Također je okupljene vinogradare upoznala s najsuvremenijim instrumentima moštomjerom, refraktometrom koji služe za određivanje količine sladora u grožđu. Nadalje, govorila je o načinu korištenja selekcioniranih kvasaca, kako i na koji način treba šećeriti mošt kad se otaču vina, kako se najučinkovitije boriti protiv vinske mušice...

- Ove godine vegetacija je pomaknuta najmanje za 20-ak dana tako da je već krenula berba pojedinih vrsta grožđa. To ne znači da sad svi moramo masovno krenuti u taj posao. Jer naši ljudi kad vide da jedan krene, onda ga svi, takoreći, slijede, što nikako nije dobro. Svaki sortiment dozrijeva u svoje vrijeme. Ako se u početku napravi pogreška, onda ju je teško ispraviti. Stoga je iznimno važna edukacija. Od iznimne je važnosti slijediti savjete struke i jedino ćemo na taj način sa svim ovim radnjama o kojima smo govorili danas-sutra biti ravnopravni takmaci vinarima i vinogradarima iz zemalja Europske unije, čiji će i Hrvatska član, nadamo se, uskoro postati, kazala je Paleka, najavivši na kraju slično skorašnje predavanje kada će privlačkim vinogradarima i podrumarima govoriti o njezi,  čuvanju i bistrenju vina i njegovu buteljiranju.

Pitanja vinogradara

Po onome što se moglo čuti okupljene vinogradare najviše je zanimalo kada i na koji način ocijeniti optimalni početak berbe; je li bolje grožđe preraditi s peteljkom ili bez nje; što činiti kada su količine šećera u moštu optimalne i gradacija dobra, a izostane fermentacija; koliko vremena držati mošt da kuha i tako redom, na što im je enologinja Paleka dala iscrpne i stručne odgovore.

Svima koji su se odazvali pozivu Udruge da sudjeluju u ovoj edukativnoj akciji kao i predavačici najtoplije je na kraju zahvalio Boris Glavan, predsjednik Udruge vinara i maslinara Privlaka.

 - Kao što vam je svima poznato koncem srpnja ove godine upriličili smo prvu degustaciju naših domaćih privlačkih vina, na kojoj je sudjelovalo 57 vina, 28 bijelih te 29 crnih uzoraka. S tom ćemo praksom nastaviti i idućih godina. Mi u Udruzi držimo da je došlo vrijeme da promijenimo one navike koje još vučemo od naših djedova i pradjedova. Sad su došla neka nova vremena i neke nove tehnologije bez čijeg poznavanja i primjene nema uspješne proizvodnje vina. Vjerujemo da ćemo sa svim ovim aktivnostima u Privlaci, kolijevci vinogradarstva, motivirati još veći broj naših sumještana, pogotovo mlade ljude da se ponovno okrenu uzgoju ove plemenite mediteranske kulture, rekao je Glavan.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno