Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ugostitelji kupuju ventilaciju

21.09.2010. 22:00
Ugostitelji kupuju ventilaciju


Vjerujem da će broj zahtjeva ugostitelja u narednih mjesec dana porasti, a znam da je veliki broj zahtjeva trenutačno u postupku. Koliko saznajem, u početku je postupak obrade zahtjeva bio dugotrajan, dok sada on traje puno brže, što ugostiteljima koji žele osigurati pušački prostor pojednostavljuje situaciju, kazao je Lukačić
Zakon o zabrani pušenja u zatvorenim javnim prostorima, koji je na snazi još od proljeća, tek sada će, s hladnijim danima i zatvaranjem terasa, uistinu doći do izražaja. Pa iako je veliki broj kafića, koji su imali tu mogućnost, odmah nakon stupanja na snagu ovog zakona, odlučio biti pušački te su vlasnici ugradili adekvatnu ventilaciju, zbog masovnog boravka na terasama, razliku između pušačkih i nepušačkih prostora bilo je teško zamijetiti.
Ljetna prilagodba
No, idućih dana ta bi se situacija trebala iskristalizirati, a osim toga, očekuje se i porast broja zahtjeva ugostitelja za pušačkim prostorima. Poznato je da kafići veličine do 50 četvornih metara imaju pravo biti i pušačkim kafićima, ali uz ugrađenu adekvatnu ventilaciju, odnosno uz certifikat Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi koji jamči da je riječ o pušačkom prostoru. Pa iako su mnogi vlasnici upravo ovakve vrste i veličine objekata na početku bili nevjerni, sumnjajući prije svega u isplativost ugradnje posebno propisane ventilacije, Zadrani su se posljednjih mjeseci ipak uvjerili kako se veliki broj njih odlučio za ove preinake. Oni koji to još nisu učinili, ljeto su “izgurali” zahvaljujući terasama, pa će se mnogi ovih dana baciti na posao ugradnje ventilacije. Ugostiteljima su tako “na ruku” išli protekli ljetni mjeseci, takozvano prijelazno razdoblje u kojemu su osigurali sezonsku zaradu od koje će sada ulagati u prilagodbu.
Poznato je i to da restorani, kao ni bilo koji drugi ugostiteljski objekti u kojima se poslužuju hrana nikakvu mogućnost osiguranja pušačkog prostora nemaju, tako da će ova situacija narednih mjeseci za njih u svakom slučaju biti problematična. Gotovo jednako teško bit će i objektima u trgovačkim centrima, jer oni nemaju drugog izbora osim osiguranja prostora za pušenje, što je puno kompleksniji i skuplji zahvat od same ugradnje ventilacijskog sustava. Naime, kako je propisano, prostor za pušenje mora biti uređen tako da iz njega nije moguć protok zraka onečišćenog duhanskim dimom u drugi prostor; površina prostora ne smije biti manja od 10 četvornih metara i ne smije zauzimati više od 20 posto ukupne površine javnoga prostora; ne smije biti namijenjen prijelazu u druge prostore i u njemu se ne smije usluživati hrana ni piće. Prostor za pušenje mora biti zatvorena prostorija s cijelom površinom svih pripadajućih zidova i stropa, s kliznim vratima koja se moraju samostalno zatvarati.
Osim toga, s obzirom da se nagađa kako su troškovi ugradnje adekvatne ventilacije sežu i do 30 tisuća kuna te da se govori kako će ulaskom u EU zavladati potpuna zabrana pušenja te da mogućnost ugradnje ventilacije neće imati nitko, pitanje je koliko je ovo ulaganje u preinake za ugostitelje isplativo. No, kako naglašava Ante Lukačić, predsjednik Ceha ugostitelja Zadarske županije, s obzirom da je svaki ugostitelj imao pravo izbora, on vjeruje da je svatko od njih najbolje procijenio svoju situaciju.
Upitna zabrana pušenja i u EU
– Ceh ugostitelja se izborio za to da vlasnicima malih kafića osigura pravo izbora, a na njima je da s obzirom na vrstu svojeg objekta te klijentelu i promet sami odluče što im je isplativije. Tako smo velikoj većini omogućili da udovolji svojim gostima. Osim toga, još uvijek je upitna potpuna zabrana pušenje u EU, jer znamo da i u EU postoje otpori prema tome. Zato vjerujem da će onaj tko sada uloži u ugradnju ventilacije moći jedno lijepo vrijeme biti zakonski osiguran kada je o pušenju riječ, kazao je Lukačić.
Naglasio je također kako je siguran da će narednih dana velika većina ugostitelja podnijeti zahtjev za pušačkim prostorom, a čemu doprinosi činjenica da je danas svaki peti kafić u Hrvatskoj pušački.
– Vjerujem da će broj zahtjeva ugostitelja u narednih mjesec dana porasti, a znam da je veliki broj zahtjeva trenutačno u postupku. Koliko saznajem, u početku je postupak obrade zahtjeva bio dugotrajan, dok sada on traje puno brže, što ugostiteljima koji žele osigurati pušački prostor pojednostavljuje situaciju, kazao je Lukačić.