Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Županija i Općina “zagrijane” za preseljenje poljoprivredne škole u Zemunik

21.09.2010. 22:00
Županija i Općina “zagrijane” za preseljenje poljoprivredne škole u Zemunik


Ivan Paštar, ravnatelj Poljoprivredne škole, na temu mogućeg preseljenja škole u Zemunik nije želio ništa reći. Napomenuo je samo da o tomu nije dobio nikakvu službenu obavijest. Zemunički načelnik Josip Marušić eventualno preseljenje Poljoprivredne škole u Zemunik doživljava i više nego dobrodošlim i korisnim za ovu općinu. Potporu ideji dao je i župan Stipe Zrilić


Na svečanosti obilježavanja Dana općine Zemunik Donji krajem kolovoza zadarski župan Stipe Zrilić izrazio je svoju potporu ideji da se u ovome ravnokotarskom mjestu izgradi Srednja poljoprivredna škola, koja bi u neposrednoj blizini imala i poljoprivredne površine namijenjene praktičnom dijelu nastave.
No tome se, rekao je tada župan, protivi zadarska Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića.
Ivan Paštar, ravnatelj Poljoprivredne škole, na temu mogućeg preseljenja škole u Zemunik nije želio ništa reći. Napomenuo je samo da o tomu nije dobio nikakvu službenu obavijest.
Lokacija za pokušalište
O ideji preseljenja Poljoprivredne škole razgovarali smo stoga s pročelnikom Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije Ivanom Šimunićem.
– Preseljenje Škole na novu lokaciju značilo bi razvoj strukovnog školstva u našoj županiji.
Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića je zatražila od Zadarske županije da joj osigura lokaciju za pokušalište za praktičnu i terensku nastavu, ističući da je jedina škola u Republici Hrvatskoj koja to nema.
Zadarska županije je u veljači 2008. godine zatražila od Središnjeg državnog ureda za upravljanje državnom imovinom da se napuštena zgrada kod Babinduba (kao pomoćni objekt, ne za nastavu) s okolnim zemljištem koje je nekada služilo vojnoj svrsi dodijeli Poljoprivrednoj školi na korištenje.
Kako taj postupak kod Državnog ureda dugo traje, javila se ideja da se i prostor za novu zgradu škole i pokušalište nađe na drugoj lokaciji. I to u Općini Zemunik Donji, kod Piketa na državnom poljoprivrednom zemljištu, rekao je Šimunić. On ističe da ideja o izgradnji nove školske zgrade Poljoprivredne škole ima veze s mogućnošću financiranja kapitalnih objekata strukovnih škola u RH iz strukturnih fondova EU, nakon što Hrvatska uđe u EU, a na temelju državnog Operativnog programa za regionalnu konkurentnost. Takva potencijalna investicija predložena je i za financiranje iz još dva moguća izvora, a to su Program CEB VII i Program Svjetske banke. No programi još nisu krenuli s realizacijom.
Ništa od projektnog zadatka
Također, da bi uopće došlo do investicije potrebno je ispuniti i neke preduvjete. Treba tako odrediti lokaciju na području jedinice lokalne samouprave koju će prihvatiti i Škola, zatim prilagoditi Prostorni plan JLS-a toj namjeni, izraditi projektno-tehničku dokumentaciju. Nadalje, Općina Zemunik, osim prilagodbe PP-a, treba dodatno donijeti i Program raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, da bi se eventualno Škola javila i mogla sklopiti ugovor za tu namjenu.
Pročelnik Šimunić informirao nas je da je Općina Zemunik Donji zainteresirana za taj projekt i u tom smislu radi na izmjenama svojeg prostornog plana i prilagođavanja Programa raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem na svojem području i tom projektu. To nam je potvrdio i zemunički načelnik Josip Marušić koji eventualno preseljenje Poljoprivredne škole u Zemunik doživljava kao i više nego dobrodošlim i korisnim za ovu općinu.
– Što se tiče financiranja, u Državnom operativnom programu stvorene su pretpostavke za financiranje ovakvih projekata iz sredstava EU, a programi CEB VII i Svjetska banka ovise isključivo o državnom proračunu. Kao, uostalom, kasnije i realizacija Državnog operativnog programa.
Županija je od Škole zatražila izradu projektnog zadatka kako bi se moglo konkretnije razgovarati i o lokaciji. No Škola nije izradila projektni zadatak, navodeći da joj nije potrebna nova školska zgrada, već samo pomoćni prostor s dodatnih 300-400 metara kvadratnih zemljišta, kazao je Šimunić koji je u zaključku rekao da je teško procijeniti kad bi moglo doći do realizacije ove ideje. Tim više što joj se protivi jedna od ključnih osoba – sam ravnatelj Poljoprivredne škole.