Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Djeca izrađivala ogrlice i narukvice od smokava

21.09.2011. 22:00
Djeca izrađivala ogrlice i narukvice od smokava


Festival smokava je zamišljen kako bi se veličala smokva i smokvine prerađevine te prvi ekološki pekmez od svježih smokava – Šinjorina smokva, ističe idejna začetnica i glavna organizatorica događanja Sandra Babac koja je, kako bi smokvu približila i najmlađima, organizirala i dječju radionicu


U okviru četvrtog Festivala smokava Zadar 2011. u Gradskoj knjižnici Zadar organizirana je dječja radionica na temu smokve. Zaključno događanje manifestacije organizirane kako bi se veličala smokva i smokvine prerađevine te popularizirala jela od i sa smokvama, kao i njeni proizvođači i prerađivači, okupilo je u knjižnici učenike OŠ Šime Budinića.
– U skladu s onom ‘željezo se kuje dok je vruće’ djeci smo ovom radionicom htjeli približiti smokvu, ukazati na njezine vrijednosti i zapravo vidjeti koliko je uopće poznaju s obzirom na to da rastu u urbanoj sredini. Izrađivali smo nakit od suhih smokava u kombinaciji s lovorom: ogrlice i narukvice, degustirali ekopekmez Šinjorina smokva i Fig’o smokvenjak, propitivali o smokvi, njezinoj važnosti i primjeni.
Bilo je poučno, zabavno i ukusno, naglasila je Sandra Babac, organizatorica radionice i samog festivala, zahvalivši Gradskoj knjižnici na susretljivosti, kao i učiteljici Jadranki Čikić koja je aktivno sudjelovala u kreiranju i vođenju radionice.
Ovogodišnji festival smokava je bio podijeljen na četiri zasebna dijela. Uz dječju radionicu organizirano je još predavanje u Gradskoj knjižnici Zadar na temu smokva s kojim je prije desetak dana i otvoreno događanje, degustacija jela sa smokvama i smokvinim prerađevinama – Gastro smokva te sajam smokava u okviru kojeg su se predstavili hrvatski proizvođači smokvinih prerađevina, njih desetak.