Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Izmet je svuda oko nas

21.09.2011. 22:00
Izmet je svuda oko nas


Gotovo nigdje nema zelene površine da nije urešena izmetom. I ne samo zelenih površina, ima njega i po asfaltu, po portunima, po parkiralištima ispred stambenih zgrada. U mojemu dvorištu namijenjenom djeci, po rubovima uz igralište, ima barem jedan više od stotinu komada psećega izmeta!
Jedan uvaženi Zadranin me je ovih dana pitao zašto novinari više vole pisati o politici, posebno onoj “visokoj”, a ne pišu o komunalnim temama, o gradskim stvarima koje treba mijenjati, naravno nabolje. Na primjer, kaže Zadranin, zašto nitko ne napiše članak o gov…., ili pristojno rečeno o izmetu. A izmet je svuda oko nas. U doslovnom, pa i u prenesenom smislu. I takav članak, dodaje naš sugovornik, treba uputiti gradonačelniku i njegovim inertnim službama.
Doista, ne znam gdje stanuje gradonačelnik, u kojemu gradskom kvartu i je li njegov kvart izgleda kao moj i moga sugovornika. No, da se više kreće po gradu, ne samo po Poluotoku, sam bi vidio koliko je grad pun psećega izmeta. Gotovo nigdje nema zelene površine da nije urešena izmetom. I ne samo zelenih površina, ima njega i po asfaltu, po portunima, po parkiralištima ispred stambenih zgrada. U mojemu dvorištu namijenjenom djeci, po rubovima uz igralište, ima barem jedan više od stotinu komada psećega izmeta! Sve to ostavljaju psi nesavjesnih i neurednih Zadrana, onih koji misle da je njihov pas važniji od ljudi, od djece koja se igraju na prostoru sagrađenom baš za dječju igru, kako to i doslovno piše u građevinskoj dokumentaciji dotičnih stambenih zgrada.
Ništa manje izmeta nema ni na drugim gradskim prostorima, osobito na zelenim, pa to stvara velike probleme tvrtki Nasadi, koja ulaže puno truda da bi Zadar izgledao ljepše. Valja napomenuti da čišćenje izmeta po zelenim površinama nije ni posao Čistoće. To je posao vlasnika pasa, a kad već oni neće, onda je to posao gradonačelnika i gradskih službi. Oni trebaju donijeti propise kojima bi se rješavali ovakvi problemi.
Znamo da Grad ima jedan propis, Odluku o držanju pasa, ali ona je nedorečena, a najgore je što je malo tko ili nitko ne provodi, niti se nadzire njezino provođenje. Taj propis je samo papir koji sliči na mnoge naše prazne papire. Tamo između ostaloga stoji da se pas ne smije izvoditi među građane bez povodca i brnjice. Povodac se ponekad može vidjeti, uglavnom u središtu grada, izvan uskoga središta grada u pravilu ne, a je li itko ikada vidio i brnjicu na psu, teško je odgovoriti. A što je s čišćenjem ostataka od ljubimaca, a što je o smetanju susjeda?
U zemljama kulturnijim i uljuđenijim od naše, onima kojima mi kao težimo, sve je to do detalja riješeno u propisima koji se uredno provode i sve se do detalja nadzire. U Švicarskoj na primjer, pas ne može vani bez svih propisanih rekvizita, povodca, brnjice i vrećice s lopaticom, vezane za povodac, da je komunalac ili policajac može lijepo vidjeti. Čak je određeno da vrećica mora biti žute boje, kako bi se znalo čemu je namijenjena. Ne može se staviti vrećica druge boje, čak se i za takav prekršaj može platiti kazna. U nekim drugim europskim zemljama gradske vlasti su postavile specijalne nužnike za kućne ljubimce i oni mogu samo njih koristiti, a gradski čistači ih moraju svakodnevno čistiti.
A što mi u Zadru imamo? Samovolju i bahatost vlasnika pasa, koji ostavljaju “pečate” svuda oko nas, gdje god se okrenemo. Kako kiše dugo nije bilo grad je naprosto smrdio po psećem izmetu. Čak su i kotači od auta po dvorištima smrdili po psećim ostacima.
S obzirom da su u zadnje vrijeme psi “in” njihovim vlasnicima bi gradskim propisima trebalo odrediti da se brinu o svojim ljubimcima, da ne ometaju druge građane ni prljavštinom, ni lavežom. Mnogi Zadrani se žale kako nemaju mira od susjedovog psa, od laveža iz dvorišta ili balkona. Nije rijetkost da vlasnik ostavi svoga ljubimca kad ode na posao ili izlazi navečer, a pas laje, laje. Toga, kako znamo, nema u kulturnim zemljama. U nekim europskim gradovima u stambenoj zgradi čak se smije poslije 22 sata puštati jako vodu u kupaonici da se ne ometa susjede. Na poziv policija to odmah rješava. A kažnjavanje po džepu, kako znamo, najbolji je lijek za rješavanje takvih problema. No, mnogim našim ljudima s balkanskim navikama ovaj podatak o kupaonici i vodi je smiješan. Nažalost.