Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Od početka godine 400 žena u Zadru prijavilo nasilje

21.09.2011. 22:00
Od početka godine 400 žena u Zadru prijavilo nasilje


Od 2008. godine 30 osoba je završilo grupnu terapiju u zadarskom Caritasu, od toga su dva počinitelja, nažalost, ponovila iste prekršaje


U povodu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Obiteljski centar Zadarske županije organizirao je Okrugli stol.
Ravnatelj Obiteljskog centra mr.sc. Dario Vučenović podsjetio je da je prema statistikama u Hrvatskoj svaka treća žena doživjela nekad u životu fizičko nasilje od strane partnera, 34 % žena je preživjelo seksualno nasilje, a psihičko nasilje preko 50 % žena. Zanimljiv je podatak da preko 80% žena nikada ne zatraži pomoć policije.
Vučenović je, također, istakao da prijatelji i susjedi, ali i neki stručni djelatnici još uvijek smatraju kako žene žrtve nasilja na neki način zaslužuju nasilje ostajanjem u takvom odnosu, ne znajući da se odluka o napuštanju obično razvija tijekom vremena, a pri tome je potrebna velika podrška i ohrabrenje, strategija i planiranje. Neke se žene odlučuju na ovaj korak u trenutku kada nasilje eskalira ili kada djeca postaju izravno izložena nasilju. S vremenom se nasilje ne smanjuje već postaje sve učestalije i brutalnije. Obiteljsko nasilje se tretira kao kazneno djelo ili prekršaj. Nasilje nije privatna stvar niti problem obitelji, već širi društveni problem te je svima obveza reagirati i prijaviti nasilje.
Ana Uranija iz Obiteljskog savjetovališta pri Caritasu Zadarske nadbiskupije je istaknula da osobe, počinitelji obiteljskog nasilja, često odustanu od savjetovanja jer je ono na dobrovoljnoj bazi te da je bitna motivacija korisnika da sudjeluju u grupnoj terapiji ili individualnom savjetovanju. Od 2008. godine 30 osoba je završilo grupnu terapiju u Caritasu od toga su dva počinitelja, nažalost, ponovila iste prekršaje.
Ljiljana Gašperov Dujmović je naglasila da su promjene Zakona pozitivne odnosno idu na ruku većoj zaštiti žena izloženih nasilju te je predstavila statističke podatke vezane za prekršaje iz Zakona o zaštiti nasilja u obitelji pa je tako u 2010. godini bilo evidentirano 588 prekršaja, oštećenih osoba je bilo 619, a od toga oštećene osobe ženskog spola 505, što je 70,8 % oštećenih osoba ukupno.
U 2011. godini u 8 mjeseci je evidentirano 487 prekršaja, bilo je 567 oštećenih od toga 399 žena, što je 70,3 % od ukupnog broja oštećenih osoba.
Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zadar, dr. Zoran Škrgatić je predložio da se oformi tim, pri Službi za mentalno zdravlje, koji će se educirati za pomoć osobama koje su izložene nasilju te će se za njih ishodovati licencija Ministarstva pravosuđa kako bi mogli odrađivati obavezni psihosocijalni tretman. Naglasio je važnost cirkulacije podataka te objedinjenja svih relevantnih faktora za obitelji izložene nasilju. Istaknuo je i važnost upoznavanja svih službi koje se bave navedenom problematikom, a u svrhu što bolje zaštite žena, a posebno djece koja su u pravilu, također, izložena nekom obliku nasilja.
 Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u Hrvatskoj se obilježava danas, 22. rujna, u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu tijekom brakorazvodne parnice, 22. rujna 1999. godine.


 ŠTO MOGU UČINITI OSOBE IZLOŽENE NASILJU




1. Nazvati policiju na 192 koja će u vaše ime provesti prekršajni postupak te vas informirati o zaštitnim mjerama koje se mogu poduzeti.
2. Otići liječniku na pregled ozljeda te mu obavezno reći kako su zadobivene nakon čega je i on dužan prijaviti nasilje policiji.
3. Nasilje se može prijaviti i Centru za socijalnu skrb (tel: 230-392), Obiteljskom centru Zadarske županije (tel: 309-143), Udruzi za pomoć ženi i djetetu „Duga” (tel: 332-059, 098819757)


 AKO POZNAJETE OSOBU KOJA JE ŽRTVA NASILJA…


– iskažite joj svoju zabrinutost i razumijevanje, pomoć i podršku
– saslušajte je i ponudite pomoć
– poštujete njene odluke
– ohrabrite je da se obrati stručnjacima i institucijama koje joj mogu pomoći
– djelujete u granicama svojih mogućnosti (npr., ponudite privremeni smještaj, pomoć u nalaženju posla…), vodeći računa pri tome da ne dovodite svoju sigurnost u pitanje
– nikada ne osuđujete žrtvu nasilja