Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

U Rašteviću obnovljeno samo pola škole?!

21.09.2011. 22:00
U Rašteviću obnovljeno samo pola škole?!


Obećana nam je obnova preostalog dijela škole. Međutim, sve je zasad ostalo na obećanjima Grada Benkovca i Zadarske županije, govori mještanka Zdenka Begović, dodajući da učenici viših razreda i dalje putuju u matičnu školu u šest kilometara udaljeni Benkovac


U Rašteviću je prije godinu dana otvorena škola potpuno devastirana u Domovinskom ratu. U vrijednosti od gotovo 4 milijuna kuna obnovljena je polovica područne škole u kojoj je protekle jeseni u jednoj smjeni krenulo svih 25 učenika iz Raštevića, od prvog do četvrtog razreda.
Druga polovica velike školske zgrade s dijelom koji je nekad bio namijenjen za stanovanje učitelja, ostala je neobnovljena, za drugu fazu obnove.
– Obećana nam je obnova preostalog dijela škole. Međutim, sve je zasad ostalo na obećanjima Grada Benkovca i Zadarske županije, govori mještanka Zdenka Begović, dodajući da učenici viših razreda i dalje putuju u matičnu školu u šest kilometara udaljeni Benkovac.
Gotovo svi devastirani školski objekti na benkovačkom području obnavljaju se uz pomoć Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, odnosno međunarodnim programom CEB V koji se financira 50 posto sredstvima državnog proračuna, a 50 posto sredstvima Vijeća Europe.
– Tim sredstvima se trebala obnoviti cijela škola jer je preostala polovica devastirane zgrade stalna opasnost za djecu, govori nam Begović u dvorištu škole u društvu s još tri majke iz Raštevića.
Ove školske godine u školu su krenula 24 učenika. Drugi i četvrti su samostalni, dok su prvi i treći razred zajednički.
– Zbog pozitivnoga prirodnoga prirasta u dobi od četiri do šest godina imamo oko 20 djece. Pozivamo odgovorne u Benkovcu i Zadarskoj županiji da nam što žurnije otvore toliko potreban vrtić. Naime, tek je mali broj roditelja u mogućnosti svoju djecu odvoziti u vrtić u Benkovac te dovoziti kući. Većinu djece sada čuvaju bake i djedovi, kaže Zdenka Begović, majka trogodišnjeg sina.
Raštević ima oko 160 “dimova” u kojima obitava 600-tinjak ljudi. Prije Domovinskog rata brojio je preko 1.000 žitelja, podjednako Hrvata i Srba. Za vrijeme velikosrpske agresije Hrvati su protjerani, a njihovi domovi spaljeni.
Da je rat završio i da se rane vidaju, govore obnovljene kuće pune života, djece i mladeži, pokazuje Begović, dodajući da je sve do obnove dijela škole u njoj bio vrtić za djecu od četiri do šest godina.
– Dok se neobnovljeni dio zgrade napokon ne obnovi, neka se za vrtić za ‘prvu ruku’ koristi obnovljeni dio, barem u rano poslijepodne, predlaže Zdenka Begović, najavljujući pritom u Rašteviću pokretanje potpisivanja peticije za otvaranje dječjeg vrtića i nastavak obnove školske zgrade.


 KUTIJA: VRTIĆ JE U GRADSKOM PLANU




– Jedan od najvećih interesa za Grad Benkovac je stalna briga za djecu i mladež, kao i briga za obitelj. Stalno ulažemo velike napore za poboljšanje kvalitete života, u izgradnju komunalne infrastrukture. Od školskih objekata izgrađena je polivalentna dvorana i obnovljena škola u Benkovcu te škole u Vukšiću, Buliću, Rodaljicama, Bruškoj, Popovićima, Lisičiću, Tinju, Nadinu, Korlatu, Podlugu, Perušiću, Pristegu, Smilčiću i Rašteviću, nabraja benkovački gradonačelnik Branko Kutija, dodajući da je uz
dva dječja vrtića u pripremi otvaranje trećeg u sklopu izgradnje dvije nove stambene zgrade na Baricama.
– Tko bi bio sretniji od nas kad bi mogli izgraditi i otvoriti dječji vrtić i u Rašteviću i drugim mjestima gdje ima uvjeta i interesa. Otvaranje vrtića u Rašteviću je u gradskom planu, ali se do uređenja vrtića roditelji moraju strpjeti, prije svega zbog toga što škola nije u gradskom vlasništvu. Dakako, dječji vrtić mora ispunjavati uvjete od mjera zdravstvene zaštite i prehrane djece u vrtiću do stručnog odgojitelja ili tete. Međutim, predškolska djelatnost je uređena kao podsustav odgoja i obrazovanja Republike Hrvatske te će već uobičajeno za svu djecu predškolske dobi iz Raštevića koja će dogodine krenuti u školu, biti organiziran program predškolskog odgoja, rekao je Kutija ističući da će druga faza obnove škole započeti čim se za to ispune svi preduvjeti, između ostalog i financijski.