Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Umjesto da se nadmudruju, neka zasuču rukave

21.09.2011. 22:00
Umjesto da se nadmudruju, neka zasuču rukave


Uredbom Vijeća za Mediteran donesen je zakon EU koji zabranjuje ribolov mnogim alatima nad livadama morske cvjetnice na dubinama ispod 50 metara. Osamdeset posto našeg podmorja prekriveno je cvjetnicom, a samo 30 posto tog područja je pogodno za ribolov. To za naše ribarstvo znači novu katastrofu, upozorava Fabijanić


Predizborna prepucavanja između aktualne vlasti i opozicije ovih su dana “naciljala” novu metu.
Tako su se predstavnici Kukuriku koalicije za posjeta otoku Murteru koćom otisnuli na more te zaključili da problema u hrvatskom ribarstvu ima na pretek.
– Zanemaruju se pravila koja su bila poznata još prije sto godina, riba je preizlovljena, fond ugrožen, a Italija ima preveliku flotu za Jadransko more. No ulaskom Hrvatske u Europsku uniju bit će moguće uvesti rigorozna pravila koja će se morati strogo poštovati, osobito kada je u pitanju područje ZERP-a, poručio je Zoran Milanović.
 Oborita riba i opozicija
Vladajući nisu ostali dužni pa je na kritike iz opzicijskih redova promptno odgovorio predsjednik šibensko-kninskog HDZ-a i saborski zastupnik Ante Kulišić. On je izjavio da je poznato da je poglavlje o ribarstvu najbolje ispregovarano poglavlje u pregovorima s EU te da je u tim pregovorima sudjelovao i haenesovac Petar Baranović, koji je s time trebao upoznati čelnike Kukuriku koalicije kako se ne bi sramotili pred ribarima i građanima.
– Kukuriku koalicija o ribarstvu zna onoliko koliko kilograma oborite ribe njezini članovi mogu pojesti, već je poznat Kulišićev zaključak o kompetenciji opozicije po pitanju ribarstva.
– Znam da je predizborno vrijeme i da će sad svi biti najpametniji i puno obećavati. Pričati je najlakše, ali ribarstvo ima svoje konkretne probleme gdje treba zasukati rukave i ozbiljno djelovati, rekao je Ante Fabijanić, donedavni predsjednik Ceha za ribarstvo i akvakulturu Hrvatske obrtničke komore i nekadašnji predsjednik Ceha ribara Zadarske županije.
Planovi upravljanja
– Pregovori s EU su bili takvi kakvi su bili. Nekih nepravilnosti ima, ali one nisu nerješive. Naime, nadamo se da će se sve ispraviti planovima upravljanja. O čemu se zapravo radi? Dakle, uredbom Vijeća za Mediteran donesen je zakon EU koji zabranjuje ribolov mnogim alatima nad livadama morske cvjetnice Posidonije na dubinama ispod 50 metara. Što to onda znači za naše ribarstvo? Osamdeset posto našeg podmorja prekriveno je cvjetnicom, a samo 30 posto tog područja je pogodno za ribolov. Sve to skupa, dakle, za naše ribarstvo znači novu katastrofu. Naravno, ako nešto ne učinimo i to odmah, govori Fabijanić koji nas informira da se pri Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja osniva povjerenstvo koje će raditi planove upravljanja. U povjerenstva će biti pozvani članovi ribarskih udruga te predstavnici Hrvatske obrtničke komore i Hrvatske gospodarske komore.
Planovi upravljanja radit će se za svaki pojedini ribarski alat i to u razdoblju od idućih godinu i pol dana. Kada budu izrađeni, šalju se Vijeću EU na razmatranje.
– Postoji mogućnost da budu usvojeni. Nadamo se da će u najmanju ruku barem neki prijedlozi iz tih planova biti uzeti u obzir. Ribari će za one alate koji i nakon izmjena zakonodavstva budu izvan funkcije trebati biti obeštećeni. Nažalost, ne od EU nego od Hrvatske, objasnio je Fabijanić aktualnu ribarsku problematiku.
Političarima koji obećavaju brda i doline poručio je pak da nije lijepo da koriste ribare za svoje ciljeve i preko njih lome koplja. Jer, u ribarstvu ima mnogo problema koji se neće riješiti ničijim prepucavanjem, već samo ozbiljnim radom.