Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Unutarstranački izbori u HDZ-u 2012. ipak po starom?

21.09.2011. 22:00
Unutarstranački izbori u HDZ-u 2012. ipak po starom?


Predsjednica zadarskog HDZ-a Ana Lovrin nije željela preuranjeno kalkulirati znače li najave Jadranke Kosor neposredne izbore za sva ili dio stranačkih tijela, kao ni hoće li do izmjena Statuta doći prije ili nakon unutarstranačkih izbora 2012.


HDZ bi trebao dobiti izmijenjeni Statut kojim bi se osigurao veći stupanj unutarstranačke demokracije. Najavila je to predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor na subotnjem izvještajnom saboru stranke u Zagrebu, no još uvijek je, pa i članovima samog HDZ-a,  nepoznato na kakve je točno izmjene Kosor mislila. Statutarne izmjene opisala je  navodeći kao će se one odnositi na to  „da svaki član ima pravo u potpunoj demokratskoj proceduri predlagati i da sve stranačke odluke budu uvijek plod unutarstranačke demokratske procedure i demokratske rasprave, a nikad i nikako eventualni diktat s ovoga ili onoga vrha”.
Na pitanje znači li to da će se ubuduće tijela HDZ-a birati na način da će delegatski princip izbora biti zamijenjen procedurom unutarstranačkih izbora po sistemu „jedan čovjek jedan glas”, za sad u HDZ- ne žele nagađati. Čini se, ipak, kako je malo vjerojatno da bi se već sljedeći izbori za predsjednika ili druga tijela stranke na nacionalnoj razini mogli provesti po nekom novom Statutu.
-I mi smo to prvi put čuli na  izvještajnom saboru kada je predsjednica najavila reviziju Statuta. Najavila je da bi se općenito u Statut unijele odredbe koje osiguravaju još demokratskiju proceduru. Iz toga se može zaključiti da će se izmjene sastojati u tome da bi bilo manje „predsjedničkog sustava”, a više kolektivnog odlučivanja, kazala je predsjednica zadarskog HDZ-a Ana Lovrin koja, međutim, nije željela preuranjeno kalkulirati znače li one najave neposredne izbore za sva ili dio stranačkih tijela, kao ni hoće li do izmjena Statuta doći prije ili nakon unutarstranačkih izbora koji slijede nakon parlamentarnih i  trebali bi se održati u siječnju ili veljači 2012.
-Za izmjenu Statuta potreban je sabor, iako i Središnji odbor može izvanredno izmijeniti Statut i dati ga saboru na potvrdu, rekla je Lovrin.
Unutarstranačke izbore na kojima svi članovi stranačke organizacije na svakoj od organizacijskih razina glasuju za predsjednika organizacije kojoj pripadaju na hrvatsku je političku scenu uveo SDP i na taj su način provedeni posljednji lokalni unutarstranački izbori.  Po delegatskom principu, ali i po kompleksnoj proceduri kandidiranja koja uključuje i prikupljanje potpisa podrške članova, biraju se druga stranačka tijela.