Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

“Điran” ukrasio Vinkovačke jeseni

Autor: Elza Radulić-Toman

21.09.2012. 22:00
“Điran” ukrasio Vinkovačke jeseni


Rekla nam je Ingrid Vuchich da ih je u Vinkovce putovalo 40-ak, a osobito je ponosna što je među njima bilo i mladih, koji će nastaviti tradiciju njegovanja staroga ugljanskog folklora


Udruga žena iz Ugljana “Điran” vratila se s još jednoga uspješnog puta, sa sudjelovanja na ovogodišnjim Vinkovačkim jesenima. Na toj najvećoj smotri folklora u našoj zemlji, žene okupljene u “Điranu” predstavljale su Zadarsku županiju, gdje ih je “uputio” ocjenjivački sud ovogodišnje smotre folklora u Dobropoljani na Pašmanu gdje redovito sudjeluju. “Điranice” su u Vinkovcima sudjelovale i u najvećem kolu na svijetu, što je izvedeno u nedjelju u tome slavonskom gradu i s kojim će folkloraši ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni ući u Guinnesovu knjigu rekorda.
Članice “Đirana” imale su i zavidan nastup u nedjelju navečer na glavnoj vinkovačkoj pozornici, gdje su tamošnjoj publici pokazale bogatstvo ugljanskih starih napjeva. Ali i pokazale da kao što to imaju Slavonci, da i one imaju lijepe narodne nošnje, koje su izradile prema originalnima iz zadarskoga Etnografskog muzeja, od onih što su ih nosile njihove majke i nane.
– Pored pjevanja naših starinskih pjesama, malo smo na pozornici i tancale po ugljanski, kazala nam je osnivačica i voditeljica ‘Đirana’ Ingrid Vuchich, koja je rođena i donedavno živjela u Italiji, ali vuče ugljanske korijene i tamo sada živi i radi.
Rekla nam je Ingrid Vuchich da ih je u Vinkovce putovalo 40-ak, a osobito je ponosna što je među njima bilo i mladih, koji će nastaviti tradiciju njegovanja staroga ugljanskog folklora.
U Vinkvocima su bili i predstavnici općine Preko koja podupire ovu udrugu, načelnik Ante Jerolimov i donačelnik Nedjeljko Milin.