Gaženica ide bez zastoja!

Slika korisnika admin
gazenica
Dino STANIN/PIXSELL
Projekt Gaženica ide. Uštede će se tražiti u postupku ugovaranja i gradnje, a ne zaustavljanjem i preprojektiranjem

Na inicijativu Grada Zadra, u srijedu, 19. rujna, u Zagrebu je održan sastanak na temu dovršetka izgradnje Luke Zadar u Gaženici na kojem su sudjelovali ministar pomorstva, prometa i infrastrukture dr. sc. Siniša Hajdaš Dončić te predstavnici Grada Zadra: saborski zastupnik Božidar Kalmeta, gradonačelnik Grada Zadra Zvonimir Vrančić i predsjednik Gradskog vijeća Grada Zadra Živko Kolega, stoji u priopćenju upućenom medijima iz Ureda gradonačelnika dr. Vrančića, te se navodi:

Zadrani i ministar Hajdaš Dončić - konstruktivno!

- Predstavnici Grada Zadra imali su prigodu u konstruktivnom razgovoru s ministrom dr. sc. Sinišom Hajdaš Dončićem naglasiti važnost realizacije projekta nove Luke Zadar u Gaženici za ukupan gospodarski razvoj Zadra i njegove šire regije te su u tom smislu elaborirali prometnu povezanost luke i njezin značaj u europskim prometnim pravcima, naznačili značaj razvoja Zračne luke Zadar te stavljanja u funkciju Gospodarske zone Crno.

Uvažavajući sve objektivne okolnosti koje utječu na uspješan završetak ovog kapitalnog projekta ne samo za Zadar i Zadarsku županiju nego čitavu Hrvatsku, zaključeno je kako će se gradnja nastaviti i nova zadarska luka završiti u cijelosti, uključujući i treću fazu - izgradnju zgrade terminala. Također, tijekom razgovora u obzir je uzeta i mogućnost daljnjeg razvoja luke u Gaženici izgradnjom RO-RO i kontejnerskog terminala.

Zadarski razvojni projekt je i hrvatski

Gradonačelnika dr. Zvonimira Vrančića upitali smo za širi komentar susreta:

- Sam sastanak se dogodio na našu zamolbu i inicijativu u želji da umjesto posrednih izjava i poruka s tenzijama sjednemo i razgovaramo. Mogu reći da nije floskula da je susret bio vrlo konstruktivan i uz puno razumijevanja i uvažavanja.

Što je vaš zaključak o pogledima ministra na cijeli projekt, i saznanjima o njemu:

- Zaključak je da je ministar do sad već sveobuhvatno upoznat s lukom i međunarodnim implikacijama, ali i prometnom vezom, perspektivom razvoja Zračne luke i predviđenom poslovnom zonom Crno, kao dijelom jednog složenijeg povezanog projekta. Osim toga i s mogućnošću privlačenja stranih partnera. Sam je kazao kako je to i njegova zadaća te ima spoznaje i uvide u potencijalne interese.

Razgovor i o kontejnerskom terminalu

Dakle, priča o zaustavljanju projekta treće faze, preprojektiranju koje bi odnijelo veliko vrijeme, nije na sceni?

- Završetak druge faze ide nesmetano dalje, a sve što treba otkloniti riješit će se. I treća faza prihvaćena je kao potrebna i ići će. U samom procesu ugovaranja s izvođačima radova pokušat ćemo zajednički naći mogućnosti snižavanja cijena i uvjeta, ali bez novog projektiranja i zaustavljanja radova, zadovoljno ističe Vrančić.

Van obuhvata sadašnjeg projekta Gaženica koji se tiče trajektnog i RO-RO prometa te ribarske luke, ministar je u širem kontekstu razvojne projekcije (rekli bi ključne u sadašnjim projektima Zadra) upoznat i s projektom kontejnerskog terminala.

- Dogovoreno je da i u tome surađujemo i da je to dio interesa Republike Hrvatske u angažiranju svog prometnog potencijala i geoprometnog položaja unutar EU. U svemu su uvijek moguće određene komplikacije, ali je bitno da ćemo konstruktivno surađivati da nađemo rješenja, zaključuje Vrančić.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno